Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzej suvremene umjetnosti

Dodijeljena prva nagrada Ana Lendvaj: Slavio modni duo I-gle

Dodjela prve Modne nagrade Ana Lendvaj
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
Autori: Bojana Radović, Denis Derk
19.03.2018.
u 23:55

Dizajnerice Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović kolekciju su pokazale lani u travnju na nevjerojatnoj reviji u zagrebačkom Muzeju arhitekture te njome iznova potvrdile svoj nesvakidašnji modni rukopis.

Modni dvojac I-gle, koji čine Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović, dobitnice su prve Modne nagrade Ana Lendvaj koju je utemeljio Večernji list u čast svoje legendarne novinarke, kolumnistice i modne kritičarke koja je preminula prije dvije godine. Nagrada je dodijeljena za najbolju kolekciju u 2017. godini, a I-gle su je osvojile za reviju kojom su u travnju prošle godine obilježile dvadeseti rođendan i to u Muzeju arhitekture u Zagrebu.

Da sve bude u muzejskom ozračju, i prva Nagrada Ana Lendvaj dodijeljena je u gostoljubivom Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu ovogodišnjeg Bipa Fashion.hr-a. Dodjela nagrade okupila je u novozagrebačkom Muzeju brojne prijatelje, poznanike, kolege i štovatelje rada Ane Lendvaj, ali i članove njene obitelji.

Dodjela prve Modne nagrade Ana Lendvaj
1/41

Svečanost u Muzeju suvremene umjetnosti poslužila je i za promociju zadnje knjige Ane Lendvaj “ULUPUH-ova modna povijest – umjetnost odijevanja”, koju su uredili Dorotea Jendrić i Davor Klarić, a čije objavljivanje Ana, nažalost, nije dočekala.

Zahvaljujući na nagradi Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović zahvalile su Ani Lendvaj na potpori, poručivši mladim novinarima i modnim kritičarima da je moda vrlo široka te da zaslužuje da bude inteligentno medijski obrađena.

Član žirija Nenad Korkut Anu Lendvaj je nazvao doajenom modnog novinarstva koja je mlađim kolegama bila velika podrška, rekavši da je Ana iznimno cijenila rad modnog dvojca I-gle. Uz Korkuta, u žiriju kojeg čine modni novinari bili su i: Saša Joka te Bojana Radović, Vesna Blašković i Maja Car iz Večernjeg lista.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić zahvalio je Vinku Filipiću koji je prvi iznio ideju o nagradi koja će nositi ime Ane Lendvaj, ali i Bojani Radović koja se iznimno potrudila da nagrada i zaživi.

– Ana Lendvaj ostavila je duboki trag u Večernjem listu, uz koji je bila vezana četrdeset godina, ali i u hrvatskoj kulturi, društvu i modi. Nije bilo lako biti pionir u modnoj kritici. Ali Ana Lendvaj bila je puno više od modne kritičarke. Bila je učiteljica, tješiteljica, uzor i blago Večernjeg lista. Drug u nevolji i rijetko načitana žena. Bila je i borac jer je pisala do zadnjeg trena – rekao je Dražen Klarić podsjećajući na Anin tipični pozdrav “bokić”.

Uvijek će biti uzor

Vinko Filipić uime Bipa Fashion.hr-a rekao da je ime Ane Lendvaj zauvijek upisano u hrvatsku modnu povijest te da će ona uvijek biti uzor mladim novinarima.

Govoreći o Aninoj knjizi “ULUPUH-ova modna povijest – umjetnost odijevanja” predsjednica te strukovne udruge Ivana Bakal rekla je da je ona plod Anina dugogodišnjeg praćenja mode i hrvatskih modnih dizajnera.

Nenad Korkut, Maja Car, Nataša Mihaljčišin, Martina Vrdoljak Ranilović, Bojana Radović, Vesna Blašković i Saša Joka
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– Ana Lendvaj modu je pratila s dignitetom. Bila je vrhunska teoretičarka i znalac. Cijelo vrijeme stajala je iza nas. Ovom knjigom ULUPUH je odao počast našoj Ani koja je doslovno nezamjenljiva – rekla je Ivana Bakal posebno zahvaljujući urednicima knjige Dorotei Jendrić i Davoru Klariću. I dok Dorotea Jendrić zbog bolesti nije mogla doći na svečanost u MSU, Davor Klarić rekao je da je na ideju o sekcijskoj ULUPUH-ovoj monografiji o modi došao još prije desetak godina i da je nije mogao napisati nitko drugi do Ane Lendvaj.

– Znao sam da je Ana Lendvaj željela raditi Povijest hrvatske mode. I u ovoj knjizi je obradila i povijest mode, ali i ULUPUH-ovu sekciju za oblikovanje odijevanja. Ranije dovršenje knjige spriječile su Anine bolesti. Kada je umrla, Dorotea i ja pregledali smo njezin arhiv koji nam je ustupila obitelj kako bismo dovršili knjigu. Ali uvodnik knjige Ana je napisala u cijelosti – rekao je Davor Klarić.

Ugledna hrvatska modna dizajnerica Branka Donassy rekla je da ju je Ana pratila od “pelena” pa do sazrijevanja.

– Ana je modu proučavala dubinski. Iako smo s godinama izgradile prijateljstvo, nikada nije dopustila da naše prijateljstvo prijeđe granicu profesionalizma. Ona je zaslužna jer je još osamdesetih godina prošlog stoljeća modu pozicionirala u kulturni korpus. Modu je uvela na stranice kulture pokazavši time da moda nije samo zabava. Pristup modi bio joj je analitički. U back-stage dolazila je s blokićem. Učila je od nas kao što smo i mi učili od nje. Njena je vrijedna knjiga poticaj mladim ljudima da istražuju povijest modnog dizajna – rekla je Branka Donassy.

Zvonko Maković posebno je pohvalio tekst svoje nekadašnje studentice Dorotee Jendrić o Ani Lendvaj koji se nalazi u knjizi “ULUPUH-ova modna povijest – umjetnost odijevanja”. Prisjetio se i druženja s Anom Lendvaj i njenim mužem pjesnikom Brankom Malešom u Lapidariju, ali i iznimno inteligentno napisane kritike koju je Ana napisala o njegovoj zbirci pjesama 1979. godine.

Ovjekovječila Slavka Pavić

I Bojana Radović istaknula je da je Ana Lendvaj modne kritike stavila uz bok filmskih i književnih kritika te da se znala izboriti za novinski prostor za modu.

Opuštenu i emotivnu svečanost u MSU svojim je foto-aparatom ovjekovječila i iskusna i nezaobilazna hrvatska fotografkinja Slavka Pavić, a dodjelu prve Nagrade "Ana Lendvaj" nisu propustili niti Sonja Manojlović, Marija Sekelez, Jasminka Poklečki Stošić, Dženisa Pecotić, Edvin Liverić, Petar Hranuelli, Matija Prskalo, Đurđa Tedeschi, Snježana Pintarić, Višnja Bošnjak...

 

Nagrađena kolekcija je temelj za još 20 godina rada

Studio I-GLE djeluje od 1997. godine, a nastao je udruživanjem dviju jakih autorica, modnih dizajnerica Nataše Mihaljčišin i Martine Vrdoljak Ranilović. Poznavatelji hrvatske mode odavno su ih prepoznali, po zanimljivim krojevima, čestoj dekonstrukciji, igri kontrastima, besprijekornoj izvedbi, ali i nepristajanju na trendovske komercijalne ustupke... po svemu što je zapravo drukčije u hrvatskoj modi.

Njihovu estetiku i dizajnerski izričaj mnogi često svrstavaju u eksperimentalnu modu, ali vjerni kupci iz godine u godinu dokazuju kako upravo njihov neponovljivi modni rukopis čini temelj stila onih koji ne želi biti pomodni.

Lani su I-gle proslavile 20 godina djelovanja i za tu prigodu stvorile kolekciju kojoj je pripala prva Modna nagrada Ana Lendvaj, ona za najbolju modnu kolekciju u 2017. godini, po izboru žirija sastavljenog od modnih novinara.

Kolekcija koju su pokazale na sjajnoj reviji u zagrebačkom Muzeju arhitekture iznova je potvrdila njihov nesvakidašnji modni rukopis, ali i način na koji se njihovo autorstvo mijenjalo i razvijalo kroz sve te godine. Nismo, naime, vidjeli nostalgičnu kolekciju s osvrtom na prošlost, već samo njima svojevrsnu viziju moderne i urbane žene, odjevene i u klasičnu haljinu i u suknju punog kruga, ali sve skrojeno na jedinstven I-gle način. Tu inovativnu kolekciju najbolje je opisati kao “I-gle u carstvu ženstvenosti”, jer ovog su puta hrabro, i za mnoge neočekivano, iskoračile iz svog uobičajenog monokromatskog ili crno-bijelog ozračja i svoj stil pokazale kroz jedinstvenu kolekciju protkanu jakim bojama.

Time su, baš kao i ovom nagradom, postavile temelj za sljedećih dvadeset (ili tko zna koliko) godina.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije