Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPUNITE SE VITALNOM ENERGIJOM

Dočekajte proljeće u vrhunskoj formi

23.01.2009.
u 12:15

Poznato je da zima često ispadne glavni krivac zbog nekoliko nagomilanih kilograma koje otkrijemo u proljeće. Razlog tome najčešće je teška hrana koju jedemo u ovo godišnje doba, kao i pomanjkanje kretanja. No, o tome kako na najzdraviji način živjeti i preživjeti zimu pričao je i savjetovao jedan dio tima iz Makronove.

Iako je zima vrijeme mirovanja, izuzetno je važno svakodnevno kretanje. No, svakako je potrebo pripaziti, naglašava Tatjana Rutonić, "shiatsu", "MEMO-bodywork" i "quantum bodywork" terapeut, da se ne pretjeruje u vježbama već da se one prilagode osobnoj kondiciji i godišnjem dobu.

- Tijekom cijele godine važno je raditi anaerobne vježbe, znači vježbe u kojima se ne preznojavamo i koje su laganije, a opet korisne za naše tijelo - kaže Tatjana. U tu vrstu vježba spada joga, pilates, do-ing i vježbe za kralježnicu, dok u aerobne vježbe koje jačaju kardiovaskularni sustav, spadaju vježbe poput trčanja, brzog hodanja, aerobika ili vožnje biciklom. Takve vježbe, savjetuju iz Makronove, najbolje je prakticirati u proljeće, ljeto i eventualno početkom jeseni.

- Zimi je, dakle, najbolje smanjiti intetnzitet vježbe, tako ako inače trčite, radije po ovim niskim temperaturama hodajte do posla i natrag - preporučuje Rutonić. Oni ljudi koji se nikada ne bave tjelovježbom, ako se odluče pokrenuti, kaže Tatjana, bilo bi dobro da najprije krenu od lakših vježba, primjerice nešto dužim šetnjama ili vježbama za kralježnicu.

Svako godišnje doba nalaže drugačiju vrstu prehrane, tako bi se zimi trebala prilagoditi i naša kuhinja. Namirnice koje jedemo zimi bitne su i za pripremu organizma za proljeće, doba kada nam je potrebno više vitalne energije.

O namirnicima koje su potrebne čovjeku zimi, kada su najviše ugroženi bubrezi, mjehur i reproduktvini organi, pričale su voditeljice škole kuhanja Ana Janjatović Zorica, Dunja Gulin i Tončica Cukrov. Među mnogobrojnim namirnicima i začinima koje najčešće konzumiramo zimi nabrojane su neke najvažnije za naše zdravlje.

Od žitarica Ana Janjatović Zorica izdvojila je proso jer ono alkalizira krv, zatim heljdu koja zagrijava organizam te mahunarke, posebno grah azuki koji podržava bubrege koji su aktivniji u ovo doba godine. Od povrća preporučuje se korjenasto povrće jer nas, kako kaže Zorica, ono “uzemljava” i daje nam slatkoću, pa tako preporuča i bundevu budući da ona ima mnogo vitalne energije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije