Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed muškaraca

Doček za žene 500 kuna, a za muškarce 800! Diskriminacija?

'za dal.....15.11.2007....dubrovnik nova godina na babinom kuku snimio-zvonimir pandza'
Foto: 'zvonimir pandza'
1/3
31.12.2011.
u 08:00

I uoči Nove 2012. neki su se ugostitelji poslužili starim trikom: za dame jeftiniji ulaz/doček/večera.

I uoči Nove 2012. neki su se ugostitelji poslužili starim trikom: za dame jeftiniji ulaz/doček/večera. Računaju, muški će gosti, ako ima gošći, ionako doći... Uhodana se ugostiteljska praksa ovih dana, međutim, našla na tapetu zbog spolne diskriminacije. I to, moglo bi se reći, obaju spolova! Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova potužila su se dvojica muškaraca, Zagrepčanin i Slavonac. Ovoj je dvojici iritantno da novogodišnji izlazak plate više nego njihove ili nečije tuđe ‘bolje polovice’. Osjećaju se, kako su se izjadali pravobraniteljici, diskriminiranima.

Zato postoje


Jedan od prozvanih ugostitelja toliko se zabrinuo da je uzeo odvjetnika, koji odluku da se gostima novogodišnji doček naplaćuje 800, a gošćama 500 kuna, brani objašnjenjem da muškarci više pojedu i popiju.

Kako bilo, muškarci ipak nisu najveće žrtve u ovom slučaju. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić objašnjava da su muškarci u ovom slučaju samo na izgled u nepovoljnijem položaju. “Takva praksa dugoročno najviše šteti ženama jer učvršćuje i perpetuira tradicionalna stereotipna shvaćanja o ženama kao pripadnicama tzv. nježnijeg, odnosno društveno slabijeg spola”, objašnjenje je pravobraniteljice V. Ljubičić.

No, jesu li baš sve žene u Hrvatskoj poželjele da ih zaštiti od ove novogodišnje, ugostiteljske diskriminacije? U Hrvatskoj su žene u pravilu potplaćenije između deset i dvadeset posto od svojih muških kolega i mnoge zasigurno veseli mogućnost da izađu i pritom nešto sitno uštede. Pravobraniteljičina reakcija, inače, izaziva različite komentare. Neki podržavaju, neki šaljivo podsjećaju da žene obično više potroše na frizuru i dotjerivanje, pa se stvari s jeftinijim novogodišnjim aranžmanom izjednačavaju. Trećima je jeftiniji doček za dame tek pitanje svojevrsne kavalirštine. Pravobraniteljica se zbog toga ne koleba.

– To je izravna spolna diskriminacija u pogledu pristupa tržišnim uslugama. Kod nas je ona, nažalost, uobičajena i tradicionalna, a pravobraniteljstvo za ravnopravnost spolova postoji da bi upozoravalo na stereotipe – jasna je V. Ljubičić.

Neće komentirati

– Nema u tome kavalirštine, niti je sitna ušteda protuargument. U pitanju je načelo i ukupna slika društva, a ako se ne reagira, dolazi do grubljih kršenja. Doći ćemo do toga da bi žene trebale plaćati skuplje osiguranje za automobil, jer dulje žive, a takvi su pokušaji u Europi zabilježeni, ili sl. Želimo naglasiti da su žene jednako vrijedne članice društva – kaže pravobraniteljica.

Je li pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ubola goruće žensko pitanje, Neva Tole iz Autonomne kuće ne želi komentirati. No, spremno će nabrojiti niz drastičnijih kršenja ženskih prava. Previše ih, kaže, trpi nasilje partnera, osim plaća imaju i manje mirovine, u 90 posto slučajeva zajednička imovina glasi na muža...

Komentara 92

Avatar billybull
billybull
08:14 31.12.2011.

ma mojne...trebe su i tak i tak, kao i na svim tulumima, za ukras, i za tko zna kak hapanje na fajruntu....tak je oduvijek bilo, i tak bu zauvijek...a ak se nade neka koju to vrijeda, nek si kupi saru po prtavoj cijeni, i nek uziva u ravnopravnosti.....ne vjerujem da bu ikoji vlasnik birtije negativno odgovorio na takvu zamolbu....

ŠU
šumaherr
08:19 31.12.2011.

Hoće li mi itko ikada objasniti ovo da su žene manje plaćene. To nije istina za radna mjesta učitelja, profesora, policajaca, smetlara, ministara, činovnika u banci, menedžera, trgovaca, kapetana duge plovidbe ... I radna mjesta u javnom i privatnom sektoru imaju propisane obveze i prava, tj. plaće. Molim nekoga tko zna da mi kaže koji su to poslovi na kojima su žene manje plaćene. Tražim taj odgovor već nekoliko godina, ali bezuspješno. A ovo kada manje plaćaju je samo profinjeni način podvođenja. Isto kao i puštanje 15-godišnjakinja u noćni klub (čak i besplatno, ladies night), a zabrana ulaska 15-godišnjacima.

DU
Deleted user
08:14 31.12.2011.

Diskriminacija pod plaštom kavalirštine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije