Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Dijete već od prvog dana može biti bez pelena?!

Ideja bespelenaštva dolazi od jednog afričkog plemena, a u moderni svijet prenijela ju je jedna Amerikanka koja ih je posjetila.
16. ožujka 2010. u 09:01 16 komentara 1652 prikaza
dijete

Znate li koliko ste novca potrošili na pelene? Ako i nemate iskustva s tim, sigurno imate prijateljicu koju ste čuli kako se žali na cijenu pelena. No, uvjereni ste da je to neizbježan trošak i s time ste se pomirili. Mama Ana Sušić ne bi se složila s vama. Ona na pelene svog djeteta nije potrošila niti približno veliku svotu novca kao prosječan roditelj, jer ona je svog Vedrana već nekoliko tjedana nakon rođenja potpuno odvikla od pelena.

Tridesetogodišnja Ana, inače životna trenerica, naučila je iz dana u dan slušati i uvažavati signale koje joj dijete odašilje, pa kad bi dijete zaplakalo, najprije bi mu ponudila obavljanje nužde, odnosno “eliminaciju”, zatim dojenje, pa tek onda ostalo. Dijete bi primila u položaj nalik čučećem, kako roditelji znaju primiti dijete i kad je starije, a obavlja nuždu negdje gdje nema zahodske školjke.

- Kad bi dijete postavila u položaj, dala bih mu znak da može početi. Neki koriste zvuk šuštanja, a ja sam se odlučila za riječi “pi-pi, ka-ka”. Već nakon dva dana Vedran je povezao zvuk s položajem i počeli smo uspješno surađivati - priča mama Ana te objašnjava da su ona i suprug s vremenom po pokretima i određenom zvuku mogli raspoznati kada je vrijeme za eliminaciju. Puno je lakše, naime, djetetu izbaciti stolicu u takvom položaju, nego na primjer, ležeći na leđima.

Više truda u početku

- Ideja bespelenaštva dolazi od jednog afričkog plemena, a u moderni svijet prenijela ju je jedna Amerikanka koja ih je posjetila, te vidjela kako mame gotovo cijeli dan nose dijete u maramama, te znaju kad dijete treba obaviti nuždu.

Majke u ovom plemenu, priča Ana, bile su iznimno povezane sa svojom djecom, pa su lakše mogle prepoznati kad dijete ima potrebu za eliminacijom.

Ana je o bespelenaštvu čitala na internetu dok se pokušavala informirati o privrženom roditeljstvu, a i danas je ponosna na ostvarenu komunikaciju s djetetom, te sretna što se rjeđe nego druge mame susretala s osipima i iritacijama bebine kože, te što nije prošla fazu “odvikavanja od pelena”.

- U početku treba uložiti više truda, ali dobijete puno više nego što izgubite. Događale su se i “nezgode”, ali bile su rijetke.

Svaka bi majka, smatra Ana, mogla prakticirati bespelenaštvo, a posebno ako ima podršku i pomoć šire obitelji - baka, djedova, braće, sestara...

S Anom se, pak ,stručnajci ne slažu.

- Bilo kakva preuranjena kontrola kod djece nije dobra. Nije primjereno kod djeteta prije navršene dvije godine poticati kontrolu mokrenja i stolice. Posljedica može biti da kasnije, kad je primjereno vrijeme za odvikavanje od pelena, djeca nekontrolirano obavljaju nuždu - kaže pedijatrica dr. Ružica Jurlina. Svjesnost se po tom pitanju kod djece razvija od navršene 2. do 3. godine.

Stotine majki pronašle smisao u A

Stotine majki pronašle smisao u Aninoj ideji

– Ako ste otvoreni za novo, želite dati svoj doprinos očuvanju prirode te ujedno istražiti mogućnosti komunikacije sa svojim djetetom, pokušajte bespelenaštvo – poziva Ana, koju slijede već stotine majki, te podsjeća da su naše bake prije vremena jednokratnih pelena djecu odvikavale od pelena već s godinu dana, dok se danas ta granica produljuje na tri godine.

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Jean-Michel_Nicolier:

    Većina populacije Zemlje i dalje ne koristi pelene, a ovo \"stručno\" mišljenje pedijatrice je smiješno i sramotno. Po njoj dakle mali Kinezi koji s već 12 mjeseci nauče sami na tutu, kasnije s 4 godine počnu masovno pišati u gaće. ... prikaži još! Možda ona ima takvo \"mišljenje\" zbog Pampersovih plakata kojima joj je oblijepljena ordinacija.

  • zizha1:

    Kakav idiotan naslov za ne povjerovati?! Dijete može ŽIVJETI bez pelena? Jel vi pročitate nešto prije nego objavite??? Dijete može ŽIVJETI bez puno toga, pa tako i bez pelena... ŽIVJETI. Ajme novinarstva i nepismenosti u našim medijima... jadno :(

  • Dudo:

    Dijete može i te kako živjeti bez pelena, samo roditelji teško. Stan bi mi bio usr... totalno.