Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala škola za vinoljupce

Dekanter koji ste dobili na dar skuplja vam prašinu? Evo kako ga pravilno koristiti

Shutterstock
03.11.2022.
u 15:35

Dekantiranjem vino odvajamo od taloga nakupljenog na dnu boce. Ovim postupkom također se postiže blago prozračivanje vina koje omogućuje oslobađanje mirisa te ublažavanje trpkosti koja se javlja kod vina u kojima je visok udio tzv. "tvrdih tanina".

Želite li svojim gostima vino poslužiti na osobit način i od uživanja u vinu napraviti svojevrsnu predstavu dekantiranjem ćete sigurno postići željeni efekt. Prije nego se odvažite zakoračiti na teritorij profesionalnih sommeliera bio bi red na naučite neka osnovna pravila o dekantiranju kako biste doista impresionirali zahtjevnu publiku. Za početak treba znati koja je svrha dekantiranja. Radi se o postupku kojim vino odvajamo od taloga nakupljenog na dnu boce i ublažavamo trpkost koja se javlja kod vina u kojima je visok udio tzv. "tvrdih tanina". Za dekantiranje vam je potreban sljedeći pribor: dekanter, košarica za vino, svijeća i čaše za degustaciju. Naravno, trebat će vam i boca vina te vadičep.

Vino se dekantira samo ako je talog u bocama vidljiv, u protivnom se toči izravno iz boce.

Foto: Shutterstock

Dekantiranje vina započnite otvaranjem boce koja za tu priliku treba biti položena u košaricu. Sljedeći korak je ovinjavanje dekantera koji ste prethodno isprali u mlakoj vodi. Ulijte u njega malu količinu vina, dovoljnu da laganim okretanjem obojite stijenku dekantera. Nakon toga u čašu za degustaciju pretočite malo vina.

Vino uvijek dekantirajte neposredno prije posluživanja, osim u slučaju vina koja imaju neku manu, poput nedovoljno jasnog mirisa. Kod takvih je vina poželjno produžiti proces ozračivanja jer će se arome bolje razviti i postati prepoznatljivije.

Foto: Shutterstock

Sljedeći korak je dekantiranje. Jednom rukom primite vrč, drugom bocu vina i pažljivo pretočite vino. Svijeća koju ste prethodno zapalili treba biti postavljena tako da možete kroz staklo nadzirati talog i na vrijeme prestati s pretakanjem. U trenutku kad talog stigne do vrata boce uspravite je i tako spriječite da zamućeno vino prijeđe u dekanter. Vino je sada spremno za posluživanje. 

Foto: Shutterstock

Iako se i tijekom dekantiranja vino lagano ozrači, između ozračivanja vina i dekantiranja ne treba stavljati znak jednakosti. Dekantiraju se vina starijih godišta s talogom, a prozračivanje je namijenjeno mlađim vinima koja nisu dostigla punu zrelost, a imaju izražene tanine. Prozračivanjem ćete ublažiti oporost i bolje naglasiti arome u vinu.

Foto: Shutterstock

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije