Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Danas je Dan ružičastih majica: Kako je nastao i zašto se obilježava?

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem, i u svijetu i u Hrvatskoj, stoga se svake godine obilježava Dan ružičastih majica kako bi se podigla svijest o problemu.
26. veljače 2020. u 12:10 1 komentara 750 prikaza
Foto: MarkoLukunić/Pixsell/Reuters

Nasilje u raznim oblicima prisutno je u svakodnevnom životu. Poseban je problem vršnjačkog nasilja među djecom i mladima koji je prisutan odavno, a može ostaviti teške kratkoročne i dugotrajne posljedice, kako psihički, tako i na razvoj. Istraživanja su pokazala da jedno od petero djece u svojem životu doživi verbalno nasilje. Kako bi se podigla svijest o ovom velikom problemu, svake godine se, zadnju srijedu u veljači, organizira Dan ružičastih majici.

Pogledajte kako se poznati Hrvati bore protiv vršnjačkog nasilja:

Ovaj dan nastao je u Kanadi, 2007. godine, kada je jedan dječak u školu odjenuo ružičastu majicu u znak podrške osobama oboljelima od raka dojke, ali je postao meta vršnjačkog zlostavljanja i ruganja. Njegovi kolege iz razreda sljedećih su dana počeli dolaziti u ružičastim majicama kao znak podrške dječaku te je tako započeo Dan ružičastih majica.

 | Autor : MarkoLukunić/Pixsell/Reuters Foto: MarkoLukunić/Pixsell/Reuters

Hrvatski sabor je 2017. godine Dan ružičastih majici proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, a svake godine se obilježava upravo nošenjem ružičastih majici, posljednje srijede u veljači. Uz to, prošle godine nastao je i hashtag #NasiljePrestajeOvdje kojim se pokušala podići svijest na društvenim mrežama. Diljem Hrvatske obilježava se ovaj dan borbe protiv nasilja, djeca dolaze u školu u ružičastim majicama, a u Puli se već šest godina za redom organizira maraton Trkom protiv nasilja.

Pogledajte kako je ženama bilo nekad, a kako je danas:

Zlostavljanje u školama stop nasilju u školi Tinejdžeri izloženi bullyingu skloniji pušenju, alkoholu i uživanju droge Joey iz dokumentarca Happy Ovo morate vidjeti Zlostavljali su ga vršnjaci jer je najniži u razredu, a onda se dogodilo ovo Spominje samoubojstvo Zlostavljaju ga zbog poremećaja rasta, a on u suzama govori: 'Želim da me netko ubije'
Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
  • Avatar Kalladin 😷
    Kalladin 😷:

    Vidi sad ovih?! Pa jel vidite da nas korona šamara, i to bezobraznica jedna, starce najgore! Znači neke naborane nepopeglane sivkaste majice na sebe i u prosvjed protiv korone koja mrzi gerijatriju!