Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaustavimo nasilje

Danas je Dan ružičastih majica: Kako je nastao i zašto se obilježava?

MarkoLukunić/Pixsell/Reuters
26.02.2020.
u 12:10

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem, i u svijetu i u Hrvatskoj, stoga se svake godine obilježava Dan ružičastih majica kako bi se podigla svijest o problemu.

Nasilje u raznim oblicima prisutno je u svakodnevnom životu. Poseban je problem vršnjačkog nasilja među djecom i mladima koji je prisutan odavno, a može ostaviti teške kratkoročne i dugotrajne posljedice, kako psihički, tako i na razvoj. Istraživanja su pokazala da jedno od petero djece u svojem životu doživi verbalno nasilje. Kako bi se podigla svijest o ovom velikom problemu, svake godine se, zadnju srijedu u veljači, organizira Dan ružičastih majici.

Pogledajte kako se poznati Hrvati bore protiv vršnjačkog nasilja:

Ovaj dan nastao je u Kanadi, 2007. godine, kada je jedan dječak u školu odjenuo ružičastu majicu u znak podrške osobama oboljelima od raka dojke, ali je postao meta vršnjačkog zlostavljanja i ruganja. Njegovi kolege iz razreda sljedećih su dana počeli dolaziti u ružičastim majicama kao znak podrške dječaku te je tako započeo Dan ružičastih majica.

Foto: MarkoLukunić/Pixsell/Reuters

Hrvatski sabor je 2017. godine Dan ružičastih majici proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, a svake godine se obilježava upravo nošenjem ružičastih majici, posljednje srijede u veljači. Uz to, prošle godine nastao je i hashtag #NasiljePrestajeOvdje kojim se pokušala podići svijest na društvenim mrežama. Diljem Hrvatske obilježava se ovaj dan borbe protiv nasilja, djeca dolaze u školu u ružičastim majicama, a u Puli se već šest godina za redom organizira maraton Trkom protiv nasilja.

Pogledajte kako je ženama bilo nekad, a kako je danas:

Komentara 1

Avatar Kalladin
Kalladin
12:41 26.02.2020.

Vidi sad ovih?! Pa jel vidite da nas korona šamara, i to bezobraznica jedna, starce najgore! Znači neke naborane nepopeglane sivkaste majice na sebe i u prosvjed protiv korone koja mrzi gerijatriju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije