Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HPV U školama kreće edukacija o bolesti i cijepljenje sedmašica

Cjepivo nije dozvola za spolnu neodgovornost

11.03.2009.
u 23:39

U osnovnim školama od preksutra počinju edukacije za roditelje i učenice o najčešćoj spolnoj bolesti današnjice, infekciji HPV-om koja uzrokuje rak vrata maternice. Nakon predavanja liječnika, idući tjedan sedmašice će se, uz pristanak roditelja, moći cijepiti četverovalentnim cjepivom protiv HPV-a koje štiti od zaraze tipovima 6, 11, 16 i 18, čime će se znatno smanjiti broj žena oboljelih od raka vrata maternice, od kojeg na godinu u Zagrebu umre 40 žena.

Cijepljenje za 3743 učenice
Akciju besplatnog cijepljenja pokrenuli su gradski Ured za zdravstvo i Ured za obrazovanje u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Lani su priliku za cijepljenje imale samo sedmašice slabog imovinskog statusa, no ove je godine Grad za cijepljenje 3743 učenice sedmog razreda izdvojio 4 milijuna kuna.

Danas su se na promociju došli pohvaliti mnogi gradski pročelnici predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem, a promociji kampanje prisustvovala je i voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Antoinetta Kaić-Rak, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om Adriana Vince i drugi.

– Virus se vrlo lako prenosi, a simptomi se pokazuju kasno. Ne dobivaju ga samo promiskuitetne osobe jer dovoljan je samo kontakt kože spolnih regija, odnosno spolnog odnosa ne treba ni biti – upozorila je dr. Vince dodajući da nuspojave cjepiva nisu drukčije ni opasnije od drugih cijepljenja, poput laganog crvenila koje nestaje brzo, u roku od 24 sata.

Pročelnik Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar naglasio je da poziv na besplatno cijepljenje nije i dozvola za neodgovorno spolno ponašanje.

Ranije u spolne odnose
Stručnjaci su, kaže Šostar, za cijepljenje odabrali sedmašice jer se dobna granica djece koja stupaju u intimne odnose smanjuje. Uz to, tvrdi Šostar, važno je da su djevojčice u sustavu jer se cijepe tri puta, a osmašice upišu srednju školu pa se razbježe.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije