Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Konzumirate mlijeko iz mljekomata? Evo na što djeca, trudnice i stariji moraju jako paziti

Konzumacija sirovog mlijeka iz mljekomata se ne preporučuje već se ono treba prvo prokuhati, sugeriraju iz HAH-a
02. prosinca 2016. u 09:20 12 komentara 8468 prikaza
Mljekomat Darko Pavičević
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Hrvatska agencija za hranu (HAH) izradila je Znanstveno mišljenje o javno zdravstvenom riziku vezanom za konzumaciju sirovog mlijeka s ciljem procjene rizika i procjene mogućnosti razvoja patogenih mikroorganizama na koje utječe postupanje sa sirovim mlijekom prilikom kupnje i pohrane, a prije konzumacije.

Izradi znanstvenog mišljenja prethodilo je istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno sirovo mlijeko iz mljekomata na području RH. Cilj istraživanja bio je utvrditi mikrobiološku sliku sirovog mlijeka, prisutnost antimikrobnih lijekova, mikotoksina te utvrditi kemijski sastav mlijeka. Navedeni parametri pratili su se u sirovom mlijeku u vremenskom razdoblju od godinu dana. Istovremeno je provedena i online anketa o stavovima potrošača o sirovom mlijeku iz mljekomata, kao i o načinu postupanja s tim mlijekom. Rezultati istraživanja korišteni su kao temelj za izradu procjene rizika.

Na Srednjacima pusten je u rad rad novi mljekomata OPG-a Barsic SAVICA Od danas i na Savici mljekomat – mlijeko s OPG-a kod Zeline anketa mljekomat Pijete li domaće [ANKETA] Svježe mlijeko je ukusnije, ali često se ne sjetimo natočiti si ga iz mljekomata

Rizik za zdravlje od sirovog mlijeka iz mljekomata može se okarakterizirati kao zanemariv u slučaju termičke obrade mlijeka prije pohrane u hladnjak odnosno prije konzumacije; umjeren u slučaju konzumacije sirovog mlijeka bez prethodne termičke obrade za populaciju zdravih, odraslih osoba te visok u slučaju konzumacije sirovog mlijeka bez prethodne termičke obrade za populaciju djece, starijih, trudnica i osoba slabijeg imuniteta, navodi HAH.

Naglašava se kako se, stoga, ne može preporučiti konzumacija sirovog mlijeka iz mljekomata, nego se preporučuje mlijeko prokuhati prije konzumacije.

Također, kod prodaje sirovog mlijeka iz mljekomata trebalo bi obavezno upozoriti konzumente kako je konzumacija sirovog mlijeka rizik za zdravlje te preporučiti prokuhavanje mlijeka prije konzumacije, sugeriraju iz HAH-a.

Znanstveno mišljenje o javno zdravstvenom riziku vezanom za konzumaciju sirovog mlijeka u cijelosti pročitajte ovdje.

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
  • mladen.turcic:

    opet plaćeno miniranje dobre ideje,,,,vidio smo kako dukat pod francuzima radi mlijeko od praška blak

  • Spezispezi:

    Ja i moja cijela obitelj uključujući djecu mlijeko pijemo ISKLJUČIVO iz mlijekomada otkada je postavljen u gradu i ne bi više okusio onu ukislu vodu koju su ofarbali u bijelu boju da izgleda kao mlijeko iz raznih konzuma ili lidla. ... prikaži još! To trajno mlijeko se nikada ne baca, nego povlači kad istekne rok i ponovno pasterizira po 500-ti puta. Pa tko voli nek izvoli. Na mlijeku iz trgovina je veća prevara nego salmoneli u mesu.

  • than:

    Sirovo mlijeko ne valja ?!? Odrastao sam na sirovom mlijeku. Baka podojila kravu i jos dok je toplo smo pili i nikome nije bilo nista. Jedino moze postojati problem neodrzavanja mlijekomata, ali koliko citam ne radi se o tome vec ... prikaži još! konkretno o sirovom mlijeku.