Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Banka sreće – platforma za dobra djela koja se čine besplatno

obje strane priče Svatko zainteresiran može biti i nuditelj i primatelj besplatnih usluga, ali i sreće
20. ožujka 2015. u 21:00 1 komentara 2896 prikaza
19.03.2015., Zagreb -  U kinu Europa  predstavljanje projekta Banka srece. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iako je riječ "banka" vjerojatno danas jedna od najomraženijih riječi i mnogi je izgovaraju s gorčinom i ljutnjom, ta riječ ipak može imati i lijep, plemenit kontekst.

Naime, danas, na Međunarodni dan sreće, u Hrvatskoj će i službeno biti pokrenuta – Banka sreće. Konkretnije, to je internetska platforma za dobra djela (www.bankasrece.com) koju pokreće udruga POZA, koja je svoj novi projekt predstavila na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Sve je besplatno

– To je stranica koja funkcionira kao forum na kojem se ostavljaju oglasi u kojima se besplatno nude ili traže razne usluge, poput košnje trave, čišćenja snijega, šetnje pasa, poduke iz matematike ili stranog jezika, popravka nekog aparata... Ključno je da je sve besplatno. Usluga se ne plaća novcem niti se za dobivenu uslugu uzvraća protuuslugom. U Banci sreće daruje se svoje vrijeme, svoja znanja i svoje talente. Valuta je zahvalnost, a kamata je sreća – objasnila je voditeljica projekta Ivana Štulić dodajući kako svakoga preplavi dobar osjećaj kada nekoga učini sretnim time što mu je nešto darovao. A širenje dobrih osjećaja i plemenitosti cilj je cijele ove ideje koja potječe iz Estonije, gdje je pokrenuta još 2008.

Druženje i upoznavanje

Predsjednik udruge POZA Aco Momčilović rekao je da je svrha Banke sreće promovirati nematerijalne vrijednosti i pomaganje ljudima pa je tako i svaki član udruge ponudio neku svoju uslugu. On nudi izradu životopisa. Podsjetio je i na to da svatko može biti s obje strane priče, može pomoć nuditi, ali i tražiti. Članica udruge Marijana Šarolić-Robić istaknula je da se ovim projektom želi stvoriti i platforma za druženje i upoznavanje. Projekt su podržale mnoge poznate osobe. Tako je Saša Cvetojević kazao da on može ponuditi mentoriranje u realizaciji nekih ideja, dok je Mia Kovačić naglasila da ovaj plemeniti projekt omogućava svakome od nas spoznaju da je u nečemu dobar, što je odlično i poticajno.

>>Znate li što je 'bruto nacionalna sreća'? Sretan vam Međunarodni dan sreće

>>'Najsretniji' čovjek na svijetu otkriva: Ovo je mojih 7 ključeva za sreću

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • miso:

    Super stvar. Podržavam! Pišem: www.bankasrece.com. Svaka čast.