bizarno?

Australac tužio bolnicu jer mu je dopustila prisustvovati carskom rezu supruge: 'Psihički sam obolio'

Dijete
Pixabay
19.09.2023.
u 14:30

Suprugin carski rez kojem je svjedočio, kaže ovaj otac, nanio mu je trajnu štetu i uzrokovao psihičko oboljenje, te na kraju doveo i do razvoda braka.

Nedavno je Australac Anil Koppula tužio Kraljevsku žensku bolnicu u Melbourneu jer su mu, kaže, 2018. godine dopustili i ohrabrivali ga da bude prisutan na porodu svoje supruge koja je rodila carskim rezom. Svoju je tužbu Koppula podnio tek sada, godinama nakon poroda, tvrdeći kako je zbog tog iskustva psihički obolio, te kako je ono polako dovelo do raspada njegovog braka. U dokumentima koje je podnio u prilog tužbi, Australac navodi da nije imao pojma što će sve na porodu vidjeti, te da je osoblje bolnice trebalo spriječiti da uopće bude u sali tijekom carskog; na kojem je vidio krv i unutarnje organe svoje supruge. Bolnica je, ističe, prekršila svoju dužnost da brine i o njemu, te mu je zbog toga dužna platiti odštetu od čak milijarde australskih dolara (više od 642 milijuna američkih dolara).

Kako piše Johns Hopkins Medicine, carski rez je kirurški porođaj djeteta kroz rez na majčinom abdomenu i maternici, a liječnici se na njega odluče kada vjeruju da je za majku i/ili bebu sigurniji od vaginalnog poroda. Nekoliko je medicinskih razloga koji vode do odluke o carskom; poput abnormalnog položaja fetusa, nepravilnih otkucaja srca, problema s porodom, velikog dijeteta, infekcije i slično. Postoje naravno i rizici, a neki od njih su infekcija, krvarenje, krvni ugrušci i ozljede mjehura ili crijeva.

Ipak, prema KFF Health Newsu, brojni zdravstveni stručnjaci smatraju da se u mnogim slučajevima često i nepotrebno izvodi: budući da je npr. u SAD-u skoro trećina (31,8%) poroda bilo putem carskog reza, unatoč rizicima i visokoj cijeni zahvata. U nekim je bolnicama ženama dopušteno da za vrijeme carskog pokraj njih bude partner ili član obitelji, kako ne bi bile zakinute prema ženama na 'normalnom' porodu.

Kako piše NY Post, Kraljevska je ženska bolnica u Melbourneu odgovorila na tužbu Koppule, ističući da njeni liječnici nisu prekršili svoju dužnost da brinu i o ocu, te da mu carski rez kojem je nazočio nije mogao uzrokovati nikakvo psihičko oboljenje ni traumu, a s tim se složio i sudac James Gorton koji je tužbu odbacio, nazvavši zahtjev ovog oca zlouporabom sudskog postupka.

'Ostala sam trudna s drugim muškarcem tijekom putovanja s prijateljicom, suprug ništa ne zna'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije