Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neželjene erekcije

Brazilski pauk lutalica jedan je od najopasnijih za ljude: No njegov otrov mogao bi biti nada za neke muškarce..

Shutterstock
19.09.2023.
u 12:30

Jedan neobičan aspekt otrova već desetljećima izaziva znatiželju kod znanstvenika

Brazilski pauk lutalica smatra se jednim od najopasnijih pauka za ljude zbog jakosti njegovog otrova. Ugriz uzrokuje jaku bol i upalu, gubitak kontrole mišića i probleme s disanjem, rizik od paralize i eventualnog gušenja bez liječenja. Ali jedan neobičan aspekt otrova već desetljećima izaziva znatiželju kod znanstvenika. Naime, ugrizeni muškarci mogu doživjeti neželjene erekcije koje traju satima, piše Daily Mail.

Znanstvenici se sada pripremaju pokrenuti najnovija klinička ispitivanja kako bi testirali može li otrov doista biti novi tretman za erektilnu disfunkciju. Sudionici neće dobiti otrov izravno, već umjesto toga jedna komponenta za koju znanstvenici vjeruju da je odgovorna za njegovu bizarnu nuspojavu. Nazvan BZ371A, ovaj dio otrova potiče protok krvi kroz tijelo. U prirodi to čini ugriz pauka smrtonosnijim jer uzrokuje brže širenje otrova kroz tijelo. No izolirano bi moglo dati nadu milijunima muškaraca koji pate od erektilne disfunkcije.

VEZANI ČLANCI:

Istraživači s Federalnog sveučilišta Minas Gerais u Brazilu već su dovršili prvu fazu sigurnosnog ispitivanja BZ371A za muškarce i žene. Odvojeni pilot test proveden na muškarcima i ženama otkrio je kako je lokalna primjena dijela otrova rezultirala povećanjem protoka krvi u primijenjenom području, što je muškarcima znatno olakšalo erekciju.

"Evo zašto se naša fauna mora očuvati - ona je neiscrpan izvor bioaktivnih molekula, a mi još ne znamo niti za 1 posto tog potencijala", rekla je profesorica Maria Elena de Lima, stručnjakinja za biokemiju na Federalnom sveučilištu Minas Gerais.

Istraživači sad planiraju obaviti novo ispitivanje na muškarcima koji su bili podvrgnuti kirurškom uklanjanju prostate zbog raka. Ti pacijenti često pate od erektilne disfunkcije. Iako lijekovi za taj problem već postoje, a najpoznatiji je Viagra, njih ne mogu uzimati svi muškarci. Erektilna disfunkcija česta je kod muškaraca, osobito onih starijih od 40 godina. Ima različite uzroke, a najčešći su stres, umor, previše alkohola ili nuspojava nekih lijekova. Znanstvenici se također nadaju kako će u budućnosti ispitati i može li se BZ371A koristiti za pomoć ženama koje pate od seksualne disfunkcije.

Znanstvenici NASA-e: "Ovaj cvijet pomaže u borbi protiv plijesni, a iz zraka 'upija' prašinu i zračenje"

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije