Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Analgetici štite od Alzheimera

stara-zd.jpg
import
03.06.2008.
u 13:23

Brojni nesteroidni protuupalni lijekovi imaju jednaku učinkovitost u smanjivanju rizika za Alzheimerovu bolest, pokazuje novo istraživanje.

Veliko istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Škole narodnog zdravlja "Bloomberg" koja se nalazi u sklopu poznatog američkog sveučilišta "John Hopkins", otkrilo je da su ljudi koji su upotrebljavali nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID, Non-steroidal anti-inflammatory drug), imali 23 posto manji rizik za razvoj demencije od onih koji nikada nisu upotrebljavali spomenute lijekove.

Osim toga, pokazalo se da je smanjivanje rizika bilo otprilike jednako za ibuprofen, naproxen i aspirin, otkriveno je u članku objavljenom u časopisu Neurology.

Autor istraživanja, dr. Peter Zandi, komentirao je: "Ovo je zanimljivo otkriće jer izgleda da dovodi u pitanje trenutnu teoriju prema kojoj je ibuprofen učinkovitiji u smanjivanju rizika za Alzheimerovu bolest od ostalih lijekova iz iste skupine".

Dr. Zandi otkrio je da se smatralo kako lijekovi poput ibuprofena djeluju na određenu vrstu plakova koji se nalaze u mozgu osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti.

"No naši rezultati pokazuju da bi moglo postojati drugo objašnjenje zbog čega ti lijekovi snižavaju rizik za Alzheimerovu bolest", rekao je na kraju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije