Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog pretilosti?

Alarmantno: I dječaci ulaze u pubertet dvije godine ranije

Zagrebački dječaci (1)
Grgur Žučko/Pixsell
22.10.2012.
u 12:08

Fizička zrelost ne podrazumijeva i psihičku zrelost, što je kod dječaka izraženije nego kod djevojčica...

Za djevojčice se već neko vrijeme zna da u pubertet ulaze ranije nego njihove majke i bake, no nedavno istraživanje pokazalo je da se i dječacima promjene na tijelu događaju ranije.

Uzrok je pretilost?

U studiji koja je trajala između 2005. i 2010. znanstvenici su otkrili da dječaci sazrijevaju između pola i dvije godine ranije nego generacije prije. Po Tannerovim stupnjevima razvoja, genitalne promjene kod dječaka počinju već s devet ili deset godina, a stidne dlačice pojavljuju se godinu dana poslije. Pred pedesetak godina genitalni razvoj počinjao je tek sa 11 i pol godina, što pokazuje značajno smanjenje praga ulaska u pubertet. A svemu tomu "kumuje" povećana razina masnog tkiva i manjak fizičke aktivnosti, vjeruju znanstvenici, piše Daily Mail.

Kod djevojčica situacija je još alarmantnija jer kod mnogih razvoj grudi počinje već sa sedam ili osam godina, a nedugo zatim dobivaju i prvu menstruaciju, za što su znanstvenici obično krivili kemikalije slične estrogenu koje se nalaze u hrani. Vodeći se time dječacima bi razvoj trebao biti usporen, no čini se da masno tkivo ima presudnu ulogu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije