Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ako želite zdrave zube - ovo su namirnice za vas!

Brojni pacijenti koji redovito dva ili više puta dnevno peru zube i koriste konac češće završe na zubarskom stolcu s karijesima od onih koji ne vode tako pažljivo brigu o higijeni zuba
22. listopada 2017. u 15:49 1 komentara 3562 prikaza
Vađenje zubiju
Foto: Thinkstock

Kada je posrijedi dentalno zdravlje, uz zubni konac i pastu za zube jako je važno voditi računa i o namirnicama koje regeneriraju zube, smatra australski stomatolog.

Mjesečnica FASCINANTNO OTKRIĆE S koliko ste godina dobili prvu mjesečnicu? Ona otkriva koliko ćete dugo živjeti...

Avokado je dobar za sjajnu kožu, proteini za izgradnju mišića, a za zdravlje zuba osim svakodnevne upotrebe konca za zube i njihova obaveznog pranja dvaput dnevno treba voditi računa i o namirnicama koje unosimo u organizam, upozorio je dr. Steven Lin, otkrivši da su na popisu namirnica koje čuvaju dentalno zdravlje maslac, salama i mekani sirevi. 

Na svojoj internetskoj stranici piše kako brojni pacijenti koji redovito dva ili više puta dnevno peru zube i koriste konac češće završe na zubarskom stolcu s karijesima od onih koji ne vode tako pažljivo brigu o higijeni zuba. 

Tvrdi da to ovisi o namirnicama koje unosimo u organizam

"Zubi su vitalni, živi organi i zahtijevaju pravilnu prehranu kako bi se regenerirali i održali odgovarajuću količinu cakline i zubne kosti ili dentina. Bez pravilne prehrane oni će se boriti da ostanu cijeli i neoštećeni", kaže australski stomatolog. 

Ako konzumirate puno vitamina i minerala zubi će se regenerirati prirodnim putem i bit će čvrsti i zdravi. No ako zdravi nutrijenti izostanu, bakterije i kiseline iz usne šupljine spriječit će taj prirodni proces te utjecati na brže propadanje zuba. 

"Ne uzrokuje karijese samo konzumacija šećera, već nedostatak nutrijenata koji jačaju zub. Loša prehrana, nažalost prevladava u modernoj zapadnjačkoj prehrani", kazao je dr. Lin.

Da bi zubi bili zdravi u organizam treba unositi puno vitamina topljivih u masnoći, a to su A, D, K2 i E vitamin

Vitamin A naći ćete u junećoj jetrici, ribi, mlijeku i jajima, vitamin D u masnim ribama, gljivama, punomasnim mliječnim proizvodima. Vitamina K2 ima puno u mekanim sirevima, jajima, maslacu, jetricama i salami, a vitamina E u špinatu, brokuli i orasima. 

Za zdrave zube preporučuje i konzumiranje čvrstih namirnica, jer utječu na mišiće vilice te potiču žvakanje i lučenje sline, a slina štiti zube i smanjuje kiselost u ustima. Primjer takve hrane je celer. Ne samo da zahtijeva dodatno žvakanje, već je i namirnica koja masira desni i čisti prostor između zuba. 

Dakle, uravnotežena, hranjiva prehrana rezultirat će zdravim zubima, vitkim tijelom i sjajnom kožom.

restoran, hrana Ubacite ih u prehranu Ovo je 8 namirnica uz koje će vam koža blistati, a godine s vašeg lica nestati trčanje, mladi par, priroda, vježbanje sad je vrijeme Zbog ovoga ćete poželjeti početi vježbati - u dvoje čitanje obrnuta slika Otkriven uzrok? Ovo se događa kod osoba s disleksijom
Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom