Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPAZITE

Ako ste jedni od onih koji vole jesti hladne ostatke hrane, možda biste trebali prestati

16.10.2019.
u 13:35

Počeli su hladniji dan i mnogi su obukli tople čarape i veste, ali nisu odustali od hladnih pića i hrane čime zapravo hlade unutrašnjost organizma.

Jeste li primjetili da gotovo uz svaki recept za smoothie ide i led? Čak ćete i u hladnijim mjesecima uz čašu gaziranog pića u kafiću dobiti i led. Voće držite u frižideru i jedete odmah nakon vađenja, a jeste li se zapitali što hladna pića i hrana čine vašem organizmu? Ako niste, ne brinite, to su umjesto vas učinili Darling Magazine i upitali nutricionisticu o posljedicama koje to ima na naše zdravlje.

 Prema ajurvedskoj (indijskoj) i kineskoj medicini hladna pića i hladna hrana se ne preporučaju jer ne djeluju povoljno na ljudski organizam. Prema kineskoj medicini, posebno je za žene bitno da ne konzumiraju hladno jer može doći do niza zdravstvenih teškoća. Nutricionistica je dala tri razloga, odnosno tri moguća zdravstvena problema zbog kojih biste trebali izbaciti hladna pića i hladnu hranu iz vaše konzumacije. 

Probava

Naš probavni sustav je iznimno osjetljiv na pića i hranu koju konzumiramo, odnosno njihovu temperaturu. Za probavni sustav najveći je šok hladno piće na prazan želudac. Istraživanja su pokazala da žene koje ujutro na prazan želudac piju hladna pića imaju probleme s nadutošću i aknama te im je probavni sustav osjetljiviji tokom dana i navečer. 

Hormoni

Zbog konzumiranja hladnih pića i hrane poremećuje se hormonalni balans i žene koje konzumiraju hladno i imaju niz simptoma koji ukazuju na narušenu hormonalnu ravnotežu. Tanka kosa, želučana kiselina, dijareja i osip upućuju na to da biste trebali izbaciti hladne napitke i hranu i okrenuti se prehrani baziranoj na toploj, odnosno sobnoj temperaturi. 

Plodnost

Kada žena pokušava ostati trudna preporučaju se topla pića i topla hrana jer organizam u takvom stanju najbolje prihvaća sve nutrijente iz hrane. Topla hrana povoljno djeluje na menstrualni ciklus, ovulaciju i smanjuje simptome PMS-a stoga se ženama koje žele dijete preporuča izbaciti hladna pića i hranu. 

Prema kineskoj medicini preporučuju se topla pića zato popijte jednu kavicu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije