Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što mislite

Tko su bolji šefovi? Muškarci ili žene? Evo što kažu istraživanja

Shutterstock
11.10.2019.
u 14:38

U čemu su 'bolje' žene, a u čemu muškarci? Mnogi znanstvenici pozabavili su se ovim pitanjem

Istraživanje iz 2015. godine kaže kako su žene bolje u motiviranju zaposlenika od svojih muških kolega. Istraživanje je trajalo četiri godine, a u obzir se uzelo 27 milijuna zaposlenika i otkrilo se kako ženske šefice bolje potiču zaposlenike na veći angažman u poslu. 

Foto: Getty Images

Upravo je to važno jer se pokazalo kako tvrtke koje imaju vrlo angažirane zaposlenike su bolje od konkurencije. Ženski šefovi više potiču zaposlenike na napredak, piše Independent. 

Drugo istraživanje je provedela tvrtka za istraživanje tržišta Gallup u Americi na 11 434 odraslih ljudi kojima je postavljeno pitanje bi li radije imali muškog ili ženskog šefa. Njih 33 posto odgovorilo je kako bi radije imali muškog šefa, dok je 20 posto htjelo ženskog, a 46 posto nije imalo posebnih zahtjeva, navodi Business Insider. 

Forbes je naveo razloge zašto se misli da su muškarci bolji vođe. Kao prvo, kada se nekoga pita za vođu, uvijek se misli na muškarca jer su i u prošlosti muškarci uvijek bili vođe. Drugo navode da je razlog zašto je tome tako taj što se žene uvijek uspoređuju s drugim ženama, a samim time i nedostaje podrška drugih žena kod njihova vođenja. 

Foto: Shutterstock

Iako i muškarci imaju svoje kvalitete, žene također imaju važne osobine koje ih čine dobrim vođama, a to su bolja komunikacija, više strpljenja, obavljanje više poslova istovremeno, bolje slijede pravila i bolje slušaju probleme svojih zaposlenika. Muškarci su bolji šefovi jer više pažnje posvećuju poslu, razmišljaju praktično, bez previše emocija, a samim time i bolje prosuđuju i donose odluke i ne sudjeluju u grupnom druženju, što kod žena nije slučaj, piše Career Ride, portal za karijere. 

Poznata voditeljica, urednica i novinarka Nevena Rendeli Vejzović jučer je na panelu u sklopu projekta Diva godine rekla nešto o ovoj temi: "U mom su poslu urednici i šefovi uglavnom bile žene, ali njihovi šefovi bili su muškarci i nekako su u vrhu piramide uvijek muškarci. Međutim, da, moguće je da je žena ženi vuk, ali ne zbog same žene, nego zbog čopora, zbog načina na koji se danas one odgajaju, u natjecateljskom duhu jedna prema drugoj, da bi na kraju tražile potvrdu od muškarca koji je na vrhu."

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske beauty proizvode: 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:57 11.10.2019.

U morhu su sefice zlostavljacice podredjenih pecek major klobas.i sl..i ne zaostaju za zlostavljacem modricem ..svi dute...tak je to u brendu ministra od ugroza....

SA
samoborka
21:46 11.10.2019.

Oslobodi me Bože ženskih šefova,tj šefica. Muški šefovi imaju dvije-tri mane (najveća od njih je razmišljanje krivom glavom), a ženski imaju sto i jednu manu. Daleko je od istine tvrdnja da žene ne mogu isplivati na više pozicije radi -muškaraca. Ne, one ne mogu isplivati isključivo radi svojih ženskih nedostataka (neiskrenost, velika sklonost ogovaranju, netimsko ponašanje, umišljenost, nadmetanje s ostalim ženama, igranje i probijanje na kartu izgleda i seksa, neusmjerenost na cilj i poslovanje nego na neke svoje subjektivne bijele miševe, nekorektnost, u lice med, iza ledja pelin..). Naravno,svako pravilo ima neke iznimke, ali, govoreći i iz osobnih a još više iz tuđih iskustava, malo je pozitivnih iskustava sa šeficama na čelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije