Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Tko su bolji šefovi? Muškarci ili žene? Evo što kažu istraživanja

U čemu su 'bolje' žene, a u čemu muškarci? Mnogi znanstvenici pozabavili su se ovim pitanjem
11. listopada 2019. u 14:38 2 komentara 527 prikaza
Foto: Shutterstock

Istraživanje iz 2015. godine kaže kako su žene bolje u motiviranju zaposlenika od svojih muških kolega. Istraživanje je trajalo četiri godine, a u obzir se uzelo 27 milijuna zaposlenika i otkrilo se kako ženske šefice bolje potiču zaposlenike na veći angažman u poslu. 

 | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

obratite pažnju Ako na razgovoru za posao primijetite neki od ovih 10 znakova, nešto nije u redu

Upravo je to važno jer se pokazalo kako tvrtke koje imaju vrlo angažirane zaposlenike su bolje od konkurencije. Ženski šefovi više potiču zaposlenike na napredak, piše Independent. 

Tko je po vama bolji šef?

  • Žena 18,92%
  • Muškarac 45,95%
  • Spol ne igra ulogu 35,14%

Drugo istraživanje je provedela tvrtka za istraživanje tržišta Gallup u Americi na 11 434 odraslih ljudi kojima je postavljeno pitanje bi li radije imali muškog ili ženskog šefa. Njih 33 posto odgovorilo je kako bi radije imali muškog šefa, dok je 20 posto htjelo ženskog, a 46 posto nije imalo posebnih zahtjeva, navodi Business Insider. 

Neobična priča Napustila je posao kako bi bila kućanica: 'Volim voditi brigu o svojem mužu i o kući'

Forbes je naveo razloge zašto se misli da su muškarci bolji vođe. Kao prvo, kada se nekoga pita za vođu, uvijek se misli na muškarca jer su i u prošlosti muškarci uvijek bili vođe. Drugo navode da je razlog zašto je tome tako taj što se žene uvijek uspoređuju s drugim ženama, a samim time i nedostaje podrška drugih žena kod njihova vođenja. 

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Iako i muškarci imaju svoje kvalitete, žene također imaju važne osobine koje ih čine dobrim vođama, a to su bolja komunikacija, više strpljenja, obavljanje više poslova istovremeno, bolje slijede pravila i bolje slušaju probleme svojih zaposlenika. Muškarci su bolji šefovi jer više pažnje posvećuju poslu, razmišljaju praktično, bez previše emocija, a samim time i bolje prosuđuju i donose odluke i ne sudjeluju u grupnom druženju, što kod žena nije slučaj, piše Career Ride, portal za karijere. 

Opekla se Ne može pronaći novi posao zbog ove poruke koju je pijana poslala bivšem šefu

Poznata voditeljica, urednica i novinarka Nevena Rendeli Vejzović jučer je na panelu u sklopu projekta Diva godine rekla nešto o ovoj temi: "U mom su poslu urednici i šefovi uglavnom bile žene, ali njihovi šefovi bili su muškarci i nekako su u vrhu piramide uvijek muškarci. Međutim, da, moguće je da je žena ženi vuk, ali ne zbog same žene, nego zbog čopora, zbog načina na koji se danas one odgajaju, u natjecateljskom duhu jedna prema drugoj, da bi na kraju tražile potvrdu od muškarca koji je na vrhu."

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske beauty proizvode: 

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Deleted user:

    U morhu su sefice zlostavljacice podredjenih pecek major klobas.i sl..i ne zaostaju za zlostavljacem modricem ..svi dute...tak je to u brendu ministra od ugroza....

  • samoborka:

    Oslobodi me Bože ženskih šefova,tj šefica. Muški šefovi imaju dvije-tri mane (najveća od njih je razmišljanje krivom glavom), a ženski imaju sto i jednu manu. Daleko je od istine tvrdnja da žene ne mogu isplivati na više pozicije radi -muškaraca. ... prikaži još! Ne, one ne mogu isplivati isključivo radi svojih ženskih nedostataka (neiskrenost, velika sklonost ogovaranju, netimsko ponašanje, umišljenost, nadmetanje s ostalim ženama, igranje i probijanje na kartu izgleda i seksa, neusmjerenost na cilj i poslovanje nego na neke svoje subjektivne bijele miševe, nekorektnost, u lice med, iza ledja pelin..). Naravno,svako pravilo ima neke iznimke, ali, govoreći i iz osobnih a još više iz tuđih iskustava, malo je pozitivnih iskustava sa šeficama na čelu.