Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrutna istina

5 razloga zašto i dalje trebamo Međunarodni dan žena

Žene
Foto: Thinkstock
08.03.2016.
u 10:52

Danas, nakon 41 godine redovnog obilježavanja ovog dana, postavlja se pitanje, je li nam Međunarodni dan žena i dalje "potreban"?

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine od 1975. godine i na taj se dan slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena.

Danas, nakon 41 godine redovnog obilježavanja ovog dana, postavlja se pitanje, je li nam Međunarodni dan žena i dalje "potreban"?

Na blogu o ljudskim pravima, na portalu Amnesty Internationala, navedeni su razlozi zbog kojih je obilježavanje ovog dana još uvijek potrebno. 

Žene još uvijek ne mogu svuda ostvariti pravo na prekid trudnoće

Oko 39% svjetske populacije živi u zemljama u kojima je pobačaj ili potpuno zabranjen dozvoljen je tek u situacijama kada je život ili zdravlje trudnice ugrožen. Među tim zemljama je i Čile, gdje je pobačaj potpuno zabranjen te Irska gdje je dozvoljen samo ako je žena u smrtnoj opasnosti. U obje spomenute zemlje, trudnice koje nose dijete sa smrtnim zdravstvenim problemima, prisiljene su iznijeti trudnoću do kraja ili otputovati u druge zemlje na pobačaj. Ne možemo dopustiti da se to nastavi, navodi se na portalu Amnesty Internationala. 

Djevojčice se i dalje prisiljavaju na rane brakove

Prema podacima UNICEF-a, jedna od tri žene udana je prije svoje 15. godine. Među zemljama s najvećim brojem prisilnih i ranih brakova je Burkina Faso, nalazi se čak na 7. mjestu s 52% djevojčica u braku prije dobi od 18 godina. Djevojčice koje su prisiljene na brakove često moraju odustati od školovanja i često brzo postaju majke, nerijetko imaju i uzastopne trudnoće. 

Silovanje u braku još se svuda ne tretira kao silovanje

Feminističke grupe veći su se dio prošlog stoljeća borile da se silovanje u braku prizna zakonom. Godine 1993. UN ga je proglasio povredom ljudskih prava. Ipak mnoge zemlje još uvijek silovanje u braku ne drže zločinom. U Tunisu, primjerice, seks se smatra bračnom dužnošću. To znači da su žene obvezne ispuniti zahtjeve muževa bez obzira na to jesu li, primjerice, bolesne. One nemaju izbora, navodi se. 

Žene zbog spontanog pobačaja završavaju u zatvoru na desetke godina

Spontani pobačaj je, nevjerojatno, u nekim zemljama kažnjiv zatvorskom kaznom i do 30 godina. El Salvador i Nikaragva prakticiraju takvu praksu i u tim je zemljama pobačaj potpuno zabranjen. Na blogu za ljudska prava Amnesty Internationala navodi se primjer žene Teodore del Carmen Vásquez koja od 2008. godine služi 30-godišnju zatvorsku kaznu jer je  na poslu, trudna osjetila jake bolove. Pozvana je hitna pomoć, Teodora je bila u nesvijesti, rodila je mrtvo dijete, a policija joj je nakon toga stavila lisičine na ruke zbog sumnje na ubojstvo djeteta. 

Žene se seksualno uznemirava na javim i radnim mjestima

Jedna studija UN-a pokazala je da 43% mladih žena u Londonu doživljava seksualna uznemiravanja na ulici. U Port Moresby (Papua Nova Gvineja),  90% žena i djevojčica doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja.

>>Premijer Orešković čestitao Međunarodni dan žena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije