Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavili program

Zvjezdani program Cannesa otvorit će novi Woody Allen

Woody Allen
AFP
14.04.2011.
u 15:35

Festival se ove godine sjetio i redateljica, kojih je "čak" četiri u lovu za Zlatnu palmu

Filmski festival u Cannesu, čije 64. izdanje počinje 11. svibnja, objavio je program u kojem su svoje mjesto ponovno našle neke od najvećih zvijezda svjetske kinematografije.

Festival će otvoriti premijera filma “Ponoć u Parizu” Woodyja Allena, koji će istodobno krenuti u prikazivanje po kinima diljem Francuske.

U glavnom natjecateljskom programu, čijim žirijem predsjeda glumac Robert DeNiro, našao se niz Cannesu vjernih redateljskih megazvijezda poput Pedra Almodovara, Akija Kaurismäkija, Larsa von Triera i Nicolasa Windinga Refna, ali i dvoje debitanata (Julia Leigh i Markus Schleinzer).

Uz debitanticu Leigh, u utrci za Zlatnu palmu još su tri žene - Britanka Lynne Ramsay, Naomi Kawase iz Japana te Maiwenn Le Besco iz Francuske. "Čak" četiri žene u glavnoj konkurenciji vjerojatno su festivalski odgovor na vrlo jake kritike zbog dominacije muških autora u programu, što je kulminiralo prošle godine, kada se za glavnu nagradu nije natjecala niti jedna jedina redateljica.

Uz glavnu selekciju u kojoj su najveća redateljska imena, podjednako je važan i program Un Certain Regard, koji canneskoj publici otvara prozor u svijet novih estetika, a otvara ga novi film Gusa van Santa. Žirijem ove selekcije predsjeda Emir Kusturica, dok je na čelu žirija kratkih filmova i žirija Cinefondation francuski redatelj Michel Gondry.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije