Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinju dva glazbena festivala

Zrin festival vas poziva na koncerte u predivnoj prirodi Banovine

29.05.2020.
u 11:22

Acoustic Project nastupa na Dan državnosti na starom gradu Zrinu, a u Petrinji u nedjelju počinje i orguljaški festival Ars organi Sisciae

Epidemija koronavirusa zadala je organizacijske i financijske probleme i Hrvatskoj udruzi Ars organi Sisciae. Ali, za Valentinu Badanjak Pintarić, agilnoj animatorici i organizatorici kulturnih zbivanja u Sisku i okolici teškoće su izazov.

Četrnaesto izdanje orguljaškog festivala Ars organi Sisciae trebalo je publici od 2. do 10. svibnja ponuditi sedam koncerata, ali organizatori su se brzo prilagodili i s domaćim umjetnicima, pošto je dolazak inozemnih onemogućen, napravili nešto kraći, ali ništa manje zanimljiv program koji će ove nedjelje, 31. svibnja, u 20 sati u crkvi sv. Lovre u Petrinji otvoriti sopranistica Josipa Lončar, trubač Dario Teskera i orguljaš Alen Kopunović Legetin okupljeni u trio Fiat Lux.

U srijedu, 3. lipnja, jedan od naših najboljih orguljaša Ante Knešaurek održat će recital u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini. Projekt Lazarus, ansambl posvećen revitalizaciji hrvatske glazbene baštine, nastupa 7. lipnja u Selima nadomak Siska u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene – jednoj od najljepših u čitavom kraju, a tamo će 10. lipnja uz orguljaša Alena Kopunovića Legetina nastupiti još jedna izvrsna hrvatska vokalna umjetnica međunarodne reputacije, sopranistica Margareta Klobučar. Festival će se 11. lipnja vratiti u Petrinju i tamo završiti predstavljanjem dvojice mladih glazbenika, trombonista Zvonimira Markovića i orguljaša Hrvoja Trinkija.

Međutim, to ni izdaleka nije sve u čemu će publika željna dobre glazbe i prirode u sljedeća dva tjedna moći uživati. Ars organi Sisciae ove će godine biti isprepleten s drugom manifestacijom koju je istoimena udruga pokrenula 2014. godine. To je Zrin Festival nazvan po drevnom gradu i rodnom mjestu Nikole Šubića Zrinskog, simboličnom mjestu slave, bitaka i stradanja hrvatskog naroda kroz stoljeća. A osim povijesnog značenja, Zrin i čitav kraj između Save, Kupe i Une jedan je od najljepših kutaka naše države. Tu se, nadomak Zagreba, kako kaže organizatorica oba festivala Badanjak Pintarić, svima koji traže odušak i odmor uz kvalitetne i nadahnute programe, pa i avanture, nudi netaknuta priroda, kultura u autentičnom orkuženju, ljepota, mir, radost u mirisnom svježem zraku i ljekovita energija brojnih vrela bistre izvorske vode.

Doista, izlet na Zrin, gdje vas sutra, 30. lipnja, u 17 sati čeka i uzbudljiv koncert, jedan je od najljepših načina na koji možete provesti i proslaviti Dan državnosti. U predivnoj prirodi, uz zidine legendarne srednjovjekovne utvrde, svirat će Acoustic Project, čitav mali orkestar koji čine odreda sjajni glazbenici flautist Dani Bošnjak, oboist Branko Mihanović, pijanist Mario Čopor, saksofonist Nikola Fabijanić, udaraljkaš Stanislav Muškinja i gudači Marko Graziani, Val Bakrač, Aleksandar Jakopanec, Petar Kovačić i Dubravko Palanović, kontrabasist i skladatelj koji je ujedno i autor programa nazvanog "Folklorna fuzija".

Svim glazbenicima koji nastupaju na oba festivala to će uglavnom biti prvi nastupi uživo pred publikom. Među njih spada i Laura Vadjon koja jedva čeka susret s publikom, nakon što će ove nedjelje tek kratko i protokolarno zasvirati na dodjeli Nagrade Grada Zagreba koju je apsolutno zaslužila s čitavim Hrvatskim baroknim ansamblom koji neumorno vodi već dva desetljeća. Sjajna violinistica nastupit će 2. lipnja u Gorama u župnoj crkvi Uznesenja BDM s čembalistom Pavlom Mašićem.

Još jedan vrhunski hrvatski glazbeni ansambl Antiphonus zapjevat će u okviru Zrin Festivala 6. lipnja u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu, a čak četvero čembalista - Katarina Javora, Danijela Bošnjak, Karla Biondić i Franjo Bilić – okupljeni u neuobičajen ansambl Progressive plectra, nastupaju 13. lipnja u župnoj crkvi u Topuskom. Naposljetku, festival će u franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću 14. lipnja zaključiti gudački orkestar Acoustic ansambl.

- Najteže je bilo pregristi i odgoditi prvo planirano događanje, a pri tom planirati realizaciju u nekom najbližem slijedećem roku, ne znajući kada će i hoće li se to uopće dogoditi. U tome nam je najveću moralnu podršku davala pokroviteljica oba festivala, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek s konkretnim uputama, najkonkretnijim koje su u toj situaciji bile moguće, u direktnom kontaktu – rekla nam je Valentina Badanjak Pintarić o nastanku ideje da se dva festivala spoje u jedan i organiziraju što prije, čim je dobiveno zeleno svjetlo za održavanje koncerata.

Osim moralne potpore ministrice organizatori računaju i na financijsku potporu Ministarstva kulture, jedinu preostalu nakon što su svi ostali natječaji stopirani. Utoliko više treba pohvaliti i drugog pokrovitelja Zrin Festivala biskupa Vladu Košića i Sisačku biskupiju koja je promptno uplatila sva dogovorena sredstva, a prema riječima Valentine Badanjak Pintarić dragocjenu logističku i drugu potporu dobili su i od općina Dvor i Topusko kao i turističkih zajednica Hrvatske Kostajnice i Petrinje, dok je još uvijek u izvanrednim okolnostima neizvjesna potpora Grada Petrinje i Sisačko-moslavačke županije.

- Zahvalni smo i našem partneru radionici orgulja Heferer – našem festivalskom partneru koji nam za sve koncerte ugađa i uređuje orgulje, kao i festivalskom vinaru - Vinariji Marinčić koja svim izvođačima donira svoja sjajna vina – zaključila je pohvale partnerima, suradnicima i podupirateljima vrijedna i marljiva organizatorica ovih jedinstvenih festivala koja je već zauzeta i organizacijom sljedećeg, Festivala drvenih kapela od 21. do 28. lipnja.

Ulaz na sve navedene koncerte je slobodan, a mogu se pratiti i na daljinu, u izravnim prijenosima na festivalskim Youtube-kanalima. Linkove ćete pronaći na internetskim adresama Zrin Festivala i Ars organi Sisciae

 

Komentara 1

Avatar CarolKO96
CarolKO96
09:46 30.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije