Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA U HNK

Zagreb konačno ima svog baletnog princa

balet, hnk (1)
Foto: HNK
1/3
09.12.2011.
u 23:13

Predstava je prava božićna bajka koja u prvom redu počiva na plesačkom umijeću, ali i spektakl zahtjevne produkcije

Orašar je skladan kao božićna bajka. Priča iz vremena prije nego što je Coca-cola izmislila Djeda Mraza, balet prvenstveno namijenjen djeci, kojeg obožavaju svi koji vole Čajkovskog i nisu zaboravili kako je lijepa dječja mašta. Upravo tu bajkovitu stranu potencira nova verzija Orašara, što ju je u petak navečer premijerno izveo Balet HNK Zagreb u koreografiji Dereka Deanea, uz dirigenta Diana Tchobanova.

Produkcija je spektakularna i to je Orašar kakav u Zagrebu nismo vidjeli još od daleke 1970. godine. Scenografija i svjetlo na trenutke scenu zagrebačkog teatra čine dva puta većom od stvarnog stanja, a na trenutke je scenskih efekata i previše, poput inzistiranja na dimu, koji nepotrebno zamagljuje pokrete i stopala plesača. To je gotovo grijeh kada pleše Tomislav Petranović, plesač nevjerojatne izražajnosti i preciznosti, čiji svaki dijelić pokreta želite (i morate) vidjeti u potpunosti. On je Princ koji dokazuje da Zagreb konačno ima velikog baletnog plesača.

Njegovo vladanje scenom dobro prati gost Ivan Gil-Ortega (kao Drosselmeyer) i Mai Kageyama (kao Klara) koja svojom gracilnom figurom, ali i plesom, zaista ostavlja dojam zaigrane djevojčice. Cjelokupni dojam kvare tek kostimi Roberte Guidi di Bagno, koji ostavljaju dojam ispranosti i krivih boja. Na sreću spašava ih efektan nakit (i oglavlja), rad mladog Nevena Mihića, još uvijek studenta TTF-a.

Ključne riječi

Komentara 2

ER
eric
11:43 11.12.2011.

Konačno?? BR još piše o izvedbenoj umjetnosti. Pa daj se ženo skini i ne brbljaj bedastoće. O jadnih li novina i kulturne rubrike!

LA
lakor
20:09 11.12.2011.

Mene je više zgrozilo što se ova orgija kiča i neukusa proglasila spektakularnom. Po tome što se izvanredna Iana Salenko nije spomenula, očito je da je s BR netko unaprijed razgovarao. Petranović je odličan, to stoji, a izjavom \"konačno ima svog princa\" na nevješt se način htjelo reći da su svi ostali prvaci i aktualni prinčevi stranci i da ustvari nemamo \"svog\" prvaka već godinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije