Naslovnica Kultura Kazalište

Zagreb će ugostiti najveće zvijezde ruskog kazališta

Ovako nešto još niste vidjeli, tvrdi veleposlanik Azimov. Još je svježe oduševljenje izazvano dvjema gala-večerima prošle jeseni, a sada stiže još veća i moćnija umjetnička reprezentacija.
02. lipnja 2017. u 10:31 0 komentara 445 prikaza
Foto: HNK Zagreb
Pogledajte galeriju 1/3

S osjećajem velike časti predstavljamo Zagrebu najbolje kreativne snage i umjetnike Sankt Peterburga – riječi su Andriana Fadejeva, umjetničkog ravnatelja projekta umjetničke suradnje i razmjene između dva grada.

Gospoda Glembajevi Vratilo se zlatno doba Baleta zagrebačkog HNK

Još je svježe oduševljenje izazvano dvjema gala-večerima prošle jeseni, a nakon što je Balet HNK nedavno požnjeo ovacije gostujući s “Anom Karenjinom” u Sankt Peterburgu, odande nam 5. i 6. lipnja stiže još veća i moćnija umjetnička reprezentacija.
U njoj selektor Fadejev ponosno najavljuje laureate brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, soliste triju vodećih glazbeno-scenskih kazališta ruske “sjeverne prijestolnice”: Marijinskog teatra, Državnog baletnog teatra Leonida Jacobsona te opernog i baletnog Mihajlovskog teatra Musorgski. Svi odabrani umjetnici ujedno su i dobitnici “Zlatnog sofita”, najveće kazališne nagrade Sankt Peterburga, odnosno “Zlatne maske”, najprestižnije ruske nagrade za kazališnu umjetnost.

– Vaš grad nas uvijek dočekuje s toplim osjećajem i vremenom – kaže uz smijeh gospodin Fadejev, sjećajući se sa zadovoljstvom prošlogodišnjeg gostovanja i obećavajući zauzvrat zagrebačkoj publici još snažnije emocije i oduševljenje programom.
– Ovaj zadatak za mene predstavlja ogromnu odgovornost, ali i zadovoljstvo – kaže Fadejev, opisujući ovaj projekt kao nastavljanje srdačnog prijateljstva između dva grada i kao kulturni dijalog Sankt Peterburga i Zagreba, ovaj put posvećen 25. obljetnici priznanja Republike Hrvatske od Rusije i uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja. Njegovo oduševljenje ovom kulturno-diplomatskom misijom na najvišoj razini dijeli i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

– Zagreb nikad nije vidio ništa slično. Sretni smo što hrvatskoj publici predstavljamo nešto na što Rusija s pravom može biti ponosna, umjetnike koji su na noge već dizali publiku u Parizu, Londonu i New Yorku – rekao nam je iskusni diplomat uoči zagrebačkog predstavljanja svjetskih zvijezda baleta, opere i mjuzikla iz Rusije. Već i letimičan pogled na najavljeni program i imena izvođača, kao i prošlogodišnje iskustvo, govore nam da se nipošto ne radi o pretjeranim pustim obećanjima.

LEO MUJIĆ Glembajeve sada svi gledaju kroz raspad carstva, a mene zanimaju emocije

Iz legendarnog baletnog ansambla Marijinskog, nekadašnjeg Kirova, na pozornicu HNK stižu mnogim priznanjima okićeni prvaci i međunarodne zvijezde Jekaterina Osmolkina, Marija Širinkina, Jelena Jevsejeva, Aleksandar Sergejev i Vladimir Škljarov. Osim ulomaka iz poznatih klasičnih baletnih predstava, upoznat će zagrebačku publiku i sa suvremenom predstavom “Rastanak” sjajnog ruskog koreografa Jurija Smekalova.

Baletne zvijezde Mihajlovskog kazališta Anželina Voroncova i Ivan Zajcev izvest će ulomke iz čuvenih predstava “Bez riječi” Nacha Duata na Schubertovu glazbu i “Plamen Pariza” Vasilija Vajnonena na glazbu Borisa Asafjeva, dok će solisti Jakobsonova kazališta Jelena Černova, Alla Bočarova i Andrej Sorokin zaplesati na glazbu Straussa, Minkusa i Chopina u koreografijama legendi Leonida Jakobsona, Mariusa Petipaa i Mihaila Fokina.
Na dvije gala-večeri, koje će se u zagrebačkom HNK održati 5. i 6. lipnja, nastupit će i niz istaknutih opernih prvaka, a dio programa kombinirat će glazbenu, dramsku, koreografsku i opernu umjetnost u reprezentativnim ulomcima ruskih i svjetskih mjuzikla u izvedbama Manane Gogitidze i Ivana Ožogina.

Lana Kos Iz HNK Zagreb nisu me htjeli niti nazvati, spremam se za Ameriku Sebastian Coe IAAF Tri ruske atletičarke dobile dopuštenje da se natječu pod neutralnom zastavom HNK Split Troje koreografa iz različitih kulturnih sredina ujedinjeno u baletu o odnosu Istoka i Zapada
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.