Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Troje koreografa iz različitih kulturnih sredina ujedinjeno u baletu o odnosu Istoka i Zapada

Foto: Promo
24.05.2017.
u 10:56

U triptihu East/West nastupa gotovo čitavi ansambl Baleta HNK Split, a plesat će se ina Splitskom ljetu, na čarobnom Sustipanu

Balet HNK Split sutra će izvesti posljednju ovosezonsku premijeru, triptih East/West u kojem se u trima plesnim cjelinama predstavljaju koreografi nove europske generacije, ali triju različitih stilova: makedonska koreografkinja Saša Evtimova, francuski koreograf Martin Chaix te Makedonac sa splitskom adresom, ravnatelj Baleta Igor Kirov.

– Dolazim s Istoka, a čitav sam život proveo na Zapadu. Ovaj balet počinje u Makedoniji, nastavlja u Hrvatskoj, a završava u Francuskoj. Nema Istoka bez Zapada, a ni njih bez sredine koja ih veže i razdvaja. Granice se ne premošćuju putovnicama, nego glazbom kao pozivnicom u nove plesne krajolike – objašnjava Igor Kirov naglašavajući da je upravo povezivanje dvaju svjetova, Istoka i Zapada, ideja koja je stvorila baletni triptih East/West.

Makedonka Saša Evtimova prvi put postavlja balet u hrvatskoj nacionalnoj kazališnoj kući, a koreografiju nazvanu Uzorci radila je na glazbu Cesara Francka (Sonata za Klavir i violinu u A-duru) koja joj je bila veliki izazov jer nije skladana za balet. U triptihu East/West nastupa gotovo čitavi ansambl Baleta HNK Split, a plesat će se i na ovogodišnjem Splitskom ljetu, na čarobnom Sustipanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije