Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Za Svjetski dan zaštite okoliša pogledajte dokumentarac o kukcima NP Krka

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, Javna ustanova Nacionalni park Krka priredila je dokumentarni film o kukcima, indikatorima zdravog okoliša i velike bioraznolikosti, kao prvi u nizu filmova iz ciklusa "Divlji svijet Nacionalnog parka Krka".
05. lipnja 2020. u 12:23 0 komentara 121 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

"U NP 'Krka' bilježimo veliki broj različitih vrsta kukaca pa tako, primjerice, ovdje borave čak 43 vrste vretenaca, gotovo polovica zabilježenih vrsta u Hrvatskoj. Ti vrhunski letači i aktivni grabežljivci živopisnih boja bioindikatori su stanja okoliša pa ondje gdje lete vretenca, možete biti sigurni da je priroda zdrava i očuvana", rekla je ravnateljica Javne ustanove Nacionalnog parka Krka Nella Slavica.

Zatvara se studio smijeha Komičari traže status slobodnih umjetnika, bez njega su na razini birtijaških zabavljača

Na području Parka, između ostalih, mogu se vidjeti pčele, vilinski konjici ili vretenca, vodene kopnice, hrastove strizibube, leptiri - lastin rep i prugasto jedarce, cvrčke te bogomoljke, izvijestili su iz NP Krka.

S obzirom na to da je zaštita vrsta, očuvanje staništa i minimiziranje ljudskog utjecaja temeljni cilj, Nacionalni park Krka je ciklusom dokumentarnih filmova želio javnost dodatno educirati i omogućiti uvid u kompleksni svijet tih malih bića koja su sve više ugrožena - kukci utječu na čitav ekosustav i bez njih bi život kakav danas poznajemo na Zemlji bio nemoguć, oni su vrstama najbrojnija životinjska skupina, ali i najslabije istražena.

Nacionalni park Krka stanište je endemičnih, rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, a rijeka Krka svrstava se među najvrjednije prirodne cjeline u Hrvatskoj i u Europi. Kukci, ribe, gmazovi i vodozemci, ptice i sisavci iz Nacionalnog parka Krka, u seriji kratkih dokumentaraca, bit će predstavljeni gledateljima u svom prirodnom okolišu, približeni okom kamere i uhvaćeni u svojoj svakodnevici, izvijestili su iz Parka.

breLGBT u pop kulturi Prije četrdeset godina, u socijalističkom mraku, Idoli su izveli prvi gej hit

Film o kukcima, prvi u nizu edukativno-dokumentarnog serijala u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea te produkciji Dinaric Hub Production "Divlji svijet Nacionalnog parka Krka", dostupan je na poveznici: https://bit.ly/2XymsFv.

Miroslav Škoro i Andrej Plenković
brifing zbog krize
Sastanak s premijerom? SDP i Most idu, Škoro će pričekati poziv
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.