Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Ustaše i partizani izronili iz arhiva

Ciklus filmova iz 2. sv. rata koji se od srijede prikazuje u Zagrebu mogao bi podići mnogo prašine
16. veljače 2011. u 17:39 27 komentara 81 prikaza
Pavelić
Foto: Hrvatski filmski arhiv

Čim se u Hrvatskoj spomenu ustaše, četnici i partizani, nastaje već stoput prežvakana, ali očito nikad dovršena debata u kojoj se zauzimaju strane "crnih" i "crvenih", izvrću povijesne činjenice i često vrlo sličnim diskursom brane suprotstavljeni stavovi.

U takvu društvenom ozračju, sigurno će mnogo pažnje privući ciklus dosad (uglavnom) nepoznatih filmova koje je iz zaborava izvukao filmski povjesničar i arhivist Danijel Rafaelić.

Pod egidom "nikad viđeni filmovi iz tajnih arhiva" u zagrebačkom će Hypo centru prikazati desetke dokumentarnih i igranih filmova te filmskih žurnala iz doba NDH i i poslijeratnog razdoblja, a čija je primarna svrha bila ljuta ratna propaganda, prvo ustaška, odnosno nacistička, a u kasnijim radovima komunistička.

Nacistički propagandni blitzkrieg

Među najzanimljivijim i najprovokativnijim filmovima iz ciklusa sigurno je "Rat na Balkanu: slom Jugoslavije", njemački dugometražni dokumentarac sniman u trenucima osvajanja tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Riječ je o jedinom filmskom materijalu na kojem je zabilježeno osnivanje Nezavisne Države Hrvatske.

Snimljen je doista u rekordnom roku. Nacistički propagandni odred, naoružan filmskim kamerama, pratio je trupe u pohodu preko Slovenije, Hrvatske i Srbije sve do Grčke. Film su snimili u samo deset dana, a za mjesec dana već je prikazivan u domaćim kinima!

– Zbog aktualnosti i toga da je bila riječ o prvom filmu snimljenom na ovim prostorima, jer do tada su se u nas prikazivali samo strani filmski žurnali, film je postao nezapamćen hit. Sličnu brzinu pokazao je Michael Moore s filmom Fahrenheit 9/11, što ga je prikazao usred Bushove vladavine, a upravo zbog te aktualnosti postao je velik hit – kaže Rafaelić.

Staljin naručio film o Titu

Treba pogledati i film "U planinama Jugoslavije", snimljen u koprodukciji Sovjetskog Saveza i Jugoslavije 1946. godine, a uz kojeg se veže odlična anegdota:

– Na primanju 1945. godine bili su Tito, Staljin i tada najpoznatiji ruski glumci. Ondje je bio i Ivan Bersenjev, za kojeg je netko zapazio da izuzetno nalikuje na Tita. Staljinu je to bilo strašno simpatično pa je naložio da snime film o tome – objašnjava nam Rafaelić.

Na snimanju tog filma angažiran je Eduard Tise, snimatelj velikih klasika poput Oklopnjače Potemkin i filma Aleksandar Nevski. Dražu Mihailovića u tom je filmu glumio Vjekoslav Afrić, poslije redatelj filma "Slavica", koji se smatra prvim cjelovečernjim igranim filmom u Jugoslaviji!

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • poshten_chovek225:

  Nitko nemoze rec da je TITOVA Jugoslavija bila losa ili lose vodena poslje 60g da se nije dobro zivjelo no 43 pa do pretkraj 44 sve do zavrsetka 2 s rata svi cetnicki su velikodusno primljeni u partizane bez obzira ... prikaži još!tizane bez obzira na zlocine koje su pocinili nisu ni pitani za razliku od Hrvackih domobrana i ustanicke hrvacke vojske koja se zeljela prikljucit partizanima u usto vrjeme, da bi ih ovi po kratkom postupku , za sve to je TITO znao Veliko srpske cetnicke jedinice prelazeci u partizane su pod tim novim imenom pobili za to vrjeme vise hrvackog pucanstva domobrana , ustasa nego u svoj histori i sve to po njihovom izabranom partizanskom tako zvanom sudu po brzom postupku TITO je znao za BLEIBURG kao i za KRIZNI PUT gdje su hrvati vodeni po srpskim selima na podrjucju srbije usput likvidirani pa svako ko je upro prst u nekog taj bi odma bio streljan a zna se da hrvati nisu ratovali po srbiji i sve je to TITO znao te dozvolio genecidnu osvetu cetnika srba nad hrvackim narodom TITO je bio i bit ce najveci izdajnik svoje krvi i naroda u svih pravih HRVATA A gdje su nestali BROZOVI iz KUMROVCA – a bilo ih je puno

 • Avatar Bjeda
  Bjeda:

  stormfront.org za četnike i ustaše ...bijelih,čistih misli..tamo možete izražavati sve svoje misli , ideje , idiotizam....

 • julio:

  a koje ćemo filmove davati .o egipćanima ,majama , bogati to je naša prošlost što rekli da rekli ,od nje ne možemo pobjeći ,a to je pokazao i ovaj zadnji tkz. rat.