Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaći brend

Uskoro počinje Noć kazališta, koja se iz Hrvatske širi Europom

'20.11.2010., Zagreb - Odrzava se Noc Kazalista u kojoj gradjani imaju priliku razgledati HNK. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
15.11.2011.
u 15:27

Cilj je da mi gledamo Burgtheatar, a da naši umjetnici igraju u Beču, objasnili su organizatori

Tešku recesijsku godinu kazališta završavaju u pozitivi za publiku: cijene ulaznica su snižene, a mnogo je programa besplatno

Noć u kojoj se slave scenske i izvedbene umjetnosti izvorni je hrvatski proizvod. Noć kazališta rođena je prije četiri godine, a stvorila ju je skupina teatarskih entuzijasta iz Dječjeg kazalište Dubrava. Već tada oni su imali viziju o europskoj noći kazališta. Ta je vizija na dobrom putu jer Noć kazališta 2011. održava se u čak sedam zemalja: Hrvatskoj, Austriji, BiH, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Svuda je priznata kao izvorna hrvatska manifestacija, a svaka zemlja u svoju je Noć ugradila vlastite teatarske ideje koje pokazuju svijetlu budućnost cijelog projekta.

Plati ako to želiš

Austrija se ove godine uključila prvi put, a Noć kazališta održat će u šest gradova. Oni su uveli i posve nov pristup plaćanju ulaznica za tu manifestaciju. Nazvali su ga: plati ako to želiš. Dakle, publika nakon predstave određuje vrijednost onoga što je vidjela.

Ovogodišnja Noć predstavljana je u Ministarstvu kulture, a kao poziv publici Leo Vukelić, koordinator europske i hrvatske Noći kazališta, kaže:

– Program je uistinu bogat te zagrebačka publika, primjerice, ima priliku u 23 sata u KNAP-u pogledati Amatere, koji su odlično prošli u nominacijama za Nagradu hrvatskog glumišta, i još stići k nama u Dubravu na zadnju predstavu za odrasle koja počinje 15 minuta nakon ponoći. Obećavam da ćemo uspjeti ugurati dovoljno dodatnih stolaca za sve zainteresirane.

Mnogo je toga besplatno

Ove godine u subotu, 19. studenog (uoči dodjele Nagrada hrvatskog glumišta 24. studenog) u Hrvatskoj se kazalište slavi u čak 27 gradova. U bogat program uključeno je 70 institucija, a publika može vidjeti 119 predstava i uključiti se u 40 popratnih programa. Teška recesijska godina tako ipak završava u pozitivi: za sva kazališta cijene ulaznica su snižene, negdje i prepolovljene, a velik je dio programa (posebno za djecu) besplatan. Detalje potražite na www.noc-kazalista.com. I držite palčeve da se što prije ostvare planovi o kojima je govorio Srećko Šestan iz Ministarstva kulture:

– Cilj je da te noći kod nas gledamo predstavu iz bečkog Burgtheatera, a da naši umjetnici igraju ondje.

red za HNK

Lani se protezao preko Zdenca života do Kazališne kavane

europskih zemalja ove godine ima Noć kazališta: Hrvatska, BiH, Austrija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Crna Gora

gradova u našoj zemlji te će subotnje noći vidjeti 119 predstava i 40 popratnih programa, u što je uključeno čak 70 institucija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije