Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVALI

Una Gunjak je s 'Kokoškom' obletjela cijeli filmski svijet

una gunjak
15.12.2014.
u 17:10

Radi se, dakle, o Sarajki s uspješnom karijerom u Londonu, zbog čega bi se moglo postaviti pitanje zašto bi joj Hrvatska sufinancirala snimanje filma, koji je još k tome radnjom smješten u Sarajevo, a ne, primjerice, ratom razrušeni Vukovar

Velika je vijest za hrvatski film da je kratkometražna "Kokoška" nakon premijere u Cannesu, nominacije za nagradu Europske filmske akademije i dvadesetak festivalskih nagrada primljena u konkurenciju filmskog festivala u Sundanceu. Radi se o filmu koji je u koprodukciji Nukleus filma cijeli snimljen u Zagrebu iako se radnja događa u ratnom Sarajevu, rodnom gradu redateljice Une Gunjak koja već jedno vrijeme živi u Londonu.

Nakon završetka filmskih studija u Torinu, u Veliku Britaniju preselila se 2008. godine, na diplomski studij montaže koji je završila 2010. godine, kada joj je karijera doživjela komercijalni uzlet radom na reklamama za velike kompanije od Toshibe do Armanija. Paralelno s tim angažmanima Una Gunjak kreativni je potencijal pokazala radom na nekomercijalnim animiranim, dokumentarnim i nezavisnim igranim filmovima te kao asistentica redatelja za nacionalnu TV kuću BBC.

Radi se, dakle, o Sarajki s uspješnom karijerom u Londonu, zbog čega bi se moglo postaviti pitanje zašto bi joj Hrvatska sufinancirala snimanje filma, koji je još k tome radnjom smješten u Sarajevo, a ne, primjerice, ratom razrušeni Vukovar. Ne ulazeći u potrebu da se u Hrvatskoj snime i priče o hrvatskim ratnim žrtvama, film Une Gunjak možda je najbolji primjer zašto je itekako vrijedno ulagati u "vanjske" autorske kapacitete, autentične priče (i) iz drugih država koje mogu odjeknuti na međunarodnoj filmskoj sceni. Hrvatski producent Siniša Juričić iz Nukleus filma osim "Kokoške" u rezimeu ima i "Posljednja ambulantna kola Sofije", priču o problemima službe hitne pomoći u Bugarskoj, kojom ne samo da je ušao u program Cannesa nego je tamo osvojio i nagradu. U trenutku kada "Kokoška" konkurira za nagrade EFA, koja se smatra europskim Oscarom, jasno je da mu se itekako isplatio relativno malen ulog u jedan strani projekt koji je time postao hrvatski film. A filmskim svijetom pronijet će dobar glas od kojeg na koncu može profitirati čitava naša filmska industrija. 

>> Kokoša Une Gunjak u međunarodnoj konkurenciji kartkometražnih filmova

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije