Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
književnik, scenarist i glumac

Umro je Robert Roklicer, autor osam knjiga te brojnih drugih radova

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
28.08.2018.
u 22:17

Izdao je i dvije knjige njegovih priča - Oprosti, a i ne moraš i Kako se ubiti. Njegov roman Žene, luđaci i malo dobrih pedera dobio je Nagradu Matice hrvatske

Poznati književnik, scenarist i glumac Robert Roklicer umro je u 48.godini.

Bio je član Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.

Objavio je osam knjiga:  "Underground", "Kako se ubiti", "O čemu pričaš", "Oprosti, a i ne moraš", "Pivo ne ostavlja mrlje od kave", "Tamo gdje si ti, nema paukova", "Bez detalja, molim", "Žene, luđaci i malo dobrih pedera".

Roman "Žene, luđaci i malo dobrih pedera" pobjednik je Matičinog natječaja za prozni rukopis u 2009/2010. godini.

Spomenuti roman komentirao je za Novi list 2011. godine: "Ma taj roman je maksimalno politički korektan, ma što god se podrazumijevalo pod korektnošću. Likovi u tom romanu su obični luzeri, ljudi koji žive od danas do sutra, koji nemaju svoje stavove i jasno izgrađene ciljeve, nego su motivirani strahom od politike i sve veće medijske halabuke o propasti čovječanstva".

Izdao je i dvije knjige njegovih priča - Oprosti, a i ne moraš i Kako se ubiti. 

Od 2008. godine bio je predsjednik i voditelj kultne zagrebačke tribine Jutro poezije te je uredio nekoliko knjiga suvremene poezije priznatih hrvatskih autora – Ružice Orešković, Franje Nagulova, Lidije Dujić, Mirka Ćurića, Zvonimira Husića,...

Bio je i glavni urednik biblioteke „Lude gljive“.

Kao glumac u filmovima je bio Pele u Sigurnoj kući, satnik Dane Boro u već kultnom filmu Živi i mrtvi, Lina u Metastazama, Kajba u Čovjeku ispod stola, tetak u Šuma summarumu, Šef u Danima mrtvih, Poslovođa u Noćnim brodovima i Patolog u Ljudožderu vegetarijancu.

U serijama je utjelovio likove Mire u TV seriji Loza, bio je kamatar u Hitnoj 94, Mile Radić u Mamutici, Debeli Đuro u seriji Počivali u miru, Sudac u serijalu Najbolje godine, te glumio u Dobrim namjerama i Zakonu.

Živio je u Zagrebu i Virovitici, a u Virovitici je pokrenuo Virovitičke umjetničke večeri subotom navečer u Cugu koje su vrlo brzo postale popularne i dosegle gotovo kultni status.

"Više volim da se piše o mojim knjigama, nego o  meni. Ja sam kao i svaki četvrti čovjek u Hrvatskoj,  s viškom kilograma i dozlaboga lošim ukusom", kazao je tada za Novi list 2011. godine.

>> Pogledajte video oproštaja od Olivera Dragojevića

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar prahrvat
prahrvat
22:40 28.08.2018.

sjećam ga se iz legendarnih bbb scena iz metastaza. pokoj mu duši.

LS
lsubic
16:58 30.08.2018.

Taman pisem rad na temelju njegove knjige "Zene, ludaci i malo dobrih pedera" , googlala da nadjem sto je sve napisao i vidim da je umro :( RIP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije