Naslovnica Kultura Knjige

U Zagrebu umro direktor i vlasnik VBZ-a Boško Zatezalo

U Zagrebu je u četvrtak 26. lipnja iznenada umro nakladnik Boško Zatezalo
27. lipnja 2014. u 11:40 0 komentara 2437 prikaza
Boško Zatezalo
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

U Zagrebu je u četvrtak, 26. lipnja popodne iznenada umro direktor i vlasnik VBZ-a Boško Zatezalo. Dugo je godina bio u izdavačkoj branši, a VBZ je pokrenuo 1991. godine. Ta je izdavačka kuća s vremenom narasla u jednu od najvećih hrvatskih izdavačkih kuća s vlastitim knjižarskim lancem od dvanaest knjižara i nizom zapaženih biblioteka. VBZ je imao i svoje tvrtke u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Godine 2002. VBZ pokreće i nagradu za neobjavljeni roman koja pobjedniku donosi 100.000 kuna. Nagrada je dobila veliki publicitet u čitavoj regiji jer se natječaj odnosio na sve štokavske jezike. Prošle godine VBZ je otvorio i veliki knjižarsko-galerijski centar u Ilici koji je dobio ime po svestranom umjetniku Fadilu Hadžiću. 

VBZ se s vremenom profilirao u nakladnika koji je poticao domaće pisce, ali i objavljivao nobelovce i strane hitove. Zatezalo je oko sebe okupio i jake uredničke snage, a među njima su bili i Nenad Rizvanović, Miljenko Jergović, Ervin Jahić, Bruno Šimleša..., a sada su tu Drago Glamuzina, Sandra Ukalović, Marko Pogačar, Koraljka Penavin, Stjepan Ravić... 

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.