Naslovnica Kultura Knjige

U Zagrebu umro direktor i vlasnik VBZ-a Boško Zatezalo

U Zagrebu je u četvrtak 26. lipnja iznenada umro nakladnik Boško Zatezalo
27. lipnja 2014. u 11:40 0 komentara 2416 prikaza
Boško Zatezalo
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

U Zagrebu je u četvrtak, 26. lipnja popodne iznenada umro direktor i vlasnik VBZ-a Boško Zatezalo. Dugo je godina bio u izdavačkoj branši, a VBZ je pokrenuo 1991. godine. Ta je izdavačka kuća s vremenom narasla u jednu od najvećih hrvatskih izdavačkih kuća s vlastitim knjižarskim lancem od dvanaest knjižara i nizom zapaženih biblioteka. VBZ je imao i svoje tvrtke u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Godine 2002. VBZ pokreće i nagradu za neobjavljeni roman koja pobjedniku donosi 100.000 kuna. Nagrada je dobila veliki publicitet u čitavoj regiji jer se natječaj odnosio na sve štokavske jezike. Prošle godine VBZ je otvorio i veliki knjižarsko-galerijski centar u Ilici koji je dobio ime po svestranom umjetniku Fadilu Hadžiću. 

VBZ se s vremenom profilirao u nakladnika koji je poticao domaće pisce, ali i objavljivao nobelovce i strane hitove. Zatezalo je oko sebe okupio i jake uredničke snage, a među njima su bili i Nenad Rizvanović, Miljenko Jergović, Ervin Jahić, Bruno Šimleša..., a sada su tu Drago Glamuzina, Sandra Ukalović, Marko Pogačar, Koraljka Penavin, Stjepan Ravić... 

Mala škola financija
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.