Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

U Meksiku seljaci tuku homoseksualce zbog gole slike revolucionara

Portret meksičkog revolucionara Emiliana Zapate, na kojem gol sjedi na konju s ružičastim sombrerom, izazvao je krvave prosvjede ispred muzeja Fine Arts Palace u glavnom gradu.
11. prosinca 2019. u 11:12 1 komentara 282 prikaza
Krvavi prosvjedi ispred galerije u Meksiku
Foto: CARLOS JASSO/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Portret  Emiliana Zapata u muzeju Fine Arts Palace u Meksiku izazvao je nevjerojatan skandal u meksičkoj javnosti. Portret prikazuje tog slavnog revolucionara i vođu meksičkog seljačkog pokreta na konju, potpuno golog osim ružičastog sombrera i visokih potpetica.

Achtung Banksy protiv vandalizma Banksyjev mural dobio 24-satni sigurnosni nadzor

Bijesni campesinosi, meksički poljoprivrednici, nahrupili su u taj ugledni muzej zahtijevajući da slika, djelo Fabiána Cháireza, nazvano "La Revolución" ukloni iz postava izložbe "Zapata" postavljene povodom obljetnice njegove smrti. Emiliano Zapata u Meksiku uživa herojski status, pogotovo među poljoprivrednicima, jer se kao siromašni i nepismeni seljak u revoluciji 1910. gorljivo zalagao za agrarne reforme, a njegov je život predmet mnogih pjesama i legendi. Stvari čini još gorima i što je 2019. godinu, stogodišnjicu revolucionarove smrti, predsjednik Andrés Manuel López Obrador proglasio Zapatinom godinom. 

Krvavi prosvjedi ispred galerije u Meksiku | Autor : CARLOS JASSO/REUTERS/PIXSELL Foto: CARLOS JASSO/REUTERS/PIXSELL

Prosvjednici su blokirali ulaz u muzej, a otišli su toliko daleko da su ispred muzeja počeli tući kontraprosvjednike, pripadnike LGBT zajednice.

Javili su se čak i neki Zapatini nasljednici koji su zaprijetili tužbom. 

- Nećemo ovo dozvoliti. Za nas, njegovu rodbinu i nasljednike, nevjerojatno je degradirajuće prikazati ga kao homoseksualca - rekao je Jorge Zapata Gonzalez. Međutim, obitelj je podijeljena, a neki nasljednici žele čak i brendirati Zapatu kako bi prodavali majice i tekilu s njegovim likom. 

autor spornih snjegovića Hrvati se srame svoje poganske baštine

No, i ranije su po Meksiku kružile glasine i urbane legende o Zapatinoj homoseksualnosti, no njegove sklonosti nikada nisu potvrđene. Kustos izložbe, Luis Vargas Santiago rekao je i kako svakih 20 godina nastane neki skandal oko Zapate, a ovaj put to je vezano uz rod i seksualnost, što ne čudi, pošto je i Meksiko zahvatio val liberalne promjene, LGBT zajednica zadnjih godina postaje sve aktivnija, a žene sve više prosvjeduju protiv seksualnog zlostavljanja i meksičke kulture "mačizma"

- Što je tu uvredljivo? Prosvjednici su se uvrijedili samo zato što je Zapata prikazan feminizirano - zaključio je autor slike Fabián Cháirez. Njegovo je djelo već izlagano od 2014. godine, ali pažnju javnosti sada je privuklo jer ga je meksičko Ministarstvo kulture objavilo na svojoj Facebook stranici. 

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija