Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Tri filharmonije pritekle u pomoć mostarskim simfoničarima

U sklopu Filharmonijskog tjedna Mostarci će moći uživati u četiri vrhunska koncerta
15. svibnja 2013. u 03:03 0 komentara 20 prikaza
mostar
Foto: MBM
Pogledajte galeriju 1/3

Ovo je vrhunac festivala Mostarsko proljeće i početak jedne dugotrajnije suradnje. Posebno zahvaljujem svojim kolegama i prijateljima gosp. Tasovcu i gosp. Damjanoviču s kojima sam, još prije dvije godine kad smo krenuli u ovaj ciklus, podijelio ideje i mogućnosti. Naš zajednički cilj je, osim postojeće suradnje, potpomagati orkestre i institucije i ono što je posebno bitno istaknuti jest da ovakva suradnja tri orkestra ne postoji nigdje na svijetu, ni na jednom festivalu. Od toga – još je bitniji naš cilj – pomoći Simfonijskom orkestru Mostar što prije se vratiti na put od prije nekih 20-30 godina kad je to bila jedna uistinu značajna institucija. Mislim da je napokon došao trenutak imati jedan veliki cjelovit orkestar u ovoj regiji koja je dala puno glazbenika u cijelome svijetu – kazao je Miljenko Puljić, ravnatelj Zagrebačke filharmonije na konferenciji za novinare u povodu Filharmonijskog tjedna i regionalnog projekta triju nacionalnih filharmonija – PIKA-TOČKA-TAČKA, u sklopu Mostarskog proljeća. Uz Puljića, na konferenciji su bili i ravnatelji Beogradske i Slovenske filharmonije – Ivan Tasovac i Damjan Damjanovič, kao i prvi čovjek Simfonijskog orkestra Mostar Darko Nikolić. 

Upravo je Nikolić zahvalio ravnateljima triju filharmonija što su dali potporu mostarskim simfoničarima da opet imaju ono što su nekoć imali.

- Put će biti težak, ali u nekoliko sastanaka s kolegama iz ovih triju nacionalnih filharmonija, dogovorena je ne samo moralna potpora, već i sve one druge stvari koje su potrebne da jedan orkestar normalno zaživi. To, između ostaloga, znači da u naš grad iz ovih triju država dolaze mladi umjetnici , mladi dirigenti, čak i kolege koje su nam potrebne kako bismo održali vrlo kvalitetne koncerte- kazao je Nikolić.

Ravnatelj Beogradske filharmonije Ivan Tasovac ustvrdio je da je konačno na ovim prostorima došao trenutak da se ljudi okupljaju oko ideja koje spajaju, a ne razdvajaju.

- Za sve nas je veliko zadovoljstvo što smo ovdje, u Mostaru i drago nam je ustvrditi da je ovdje ostalo i ime i energija mostarskog Simfonijskog orkestra. Održali smo niz sastanaka - s mostarskim gradonačelnikom, vjerskim dužnosnicima i predsjednikom MH Mostar Josipom Muselimovićem, i mogu reći da nam ta energija koju smo ovdje osjetili daje osjećaj apsolutnog optimizma - naglasio je Tasovac.


- Jak si, koliko su jake tvoje kolege - poručio je ravnatelj Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, pojašnjavajući razloge ovoga zajedničkog projekta. – Mi smo ovdje došli pomoći izgraditi jednu kuću. Mi ćemo napraviti temelje, na vama je osigurati radnike i građevinski materijal – simbolički je Damjanovič prenio poruku ovoga projekta.


Ravnatelji filharmonija naglasili su kako su sredstva za ova gostovanja – četiri koncerta u sklopu Mostarskog proljeća – izdvojena iz njihovih vlastitih proračuna.


Ne želimo da se ove institucije, poput Simfonijskog orkestra Mostar, ugase. Želimo otvoriti mogućnost za mlade glazbenike, za djecu da se školuju, otvoriti mogućnost intenzivne suradnje. Koncerti u sklopu Mostarskog proljeća stoga su dar tri nacionalne filharmonije i Simfonijskom orkestru i gradu Mostaru i festivalu Mostarsko proljeće, kao što vidite, ne samo simbolički nego u stvarnim i konkretnim projektima – poruka je ravnatelja triju nacionalnih filharmonija.


Nakon konferencije za novinare, ravnatelji Zagrebačke, Beogradske i Slovenske filharmonije – Miljenko Puljić, Ivan Tasovac i Damjan Damjanovič, u znak sjećanja na jednog od utemeljitelja festivala Mostarsko proljeće maestra Vjekoslava Šuteja, zajedno s ravnateljem Simfonijskog orkestra Mostar Darkom Nikolićem, zasadili su drvo magnolije u Parku nobelovaca. U isto vrijeme, ovaj čin, simbolički označava i početak suradnje triju filharmonija sa Simfonijskim orkestrom Mostar i festivalom Mostarsko proljeće.

 

U sklopu Mostarskog proljeća i regionalnog projekta triju nacionalnih filharmonija PIKA-TOČKA-TOČKA, priređen je koncert Duvačkog kamernog ansambla Beogradske filharmonije, a slijede koncerti Komornog studija Zagrebačke filharmonije, Godalnog kvarteta Slovenske filharmonije i zajednički koncert Simfonijskog orkestra Mostar i kolega glazbenika iz Beogradske, Zagrebačke i Slovenske filharmonije, u petak, 17. svibnja u 20 sati u Kosači.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.