Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

'Tražimo povećanje budžeta za programe javnih potreba u kulturi'

Kustoski kolektiv Blok nakon završene prve faze kampanje "Za poštenu plaću" predao je zahtjeve Ministarstvu kulture i medija kojima traži povećanje budžeta za programe javnih potreba u kulturi RH, te da do 25 posto toga budžeta bude dopušteno potrošiti na plaće i hladni pogon.
21. srpnja 2021. u 10:12 0 komentara 42 prikaza
Foto: Kustoski kolektiv BLOK

"Prva faza kampanje 'Za poštenu plaću!' je završila: Ministarstvu kulture i medija RH predale smo zahtjeve. Od Ministarstva zahtijevamo povećanje budžeta za programe javnih potreba u kulturi RH, te da do 25 posto budžeta programa javnih potreba u kulturi može biti potrošeno na plaće i hladni pogon neprofitnih organizacija", stoji u priopćenju.

Zagreb: Ministarstvo kulture i HGU najavili daljnje zajedničke aktivnosti sporazum s HGU Nova nada za glazbenu industriju! Ministarstvo osiguralo 5 mil. kn za sufinanciranje brzih antigenskih testova

Dodaje se kako je zahtjevima i potpisima priložen i sažetak pravne analize trenutnih uvjeta Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, te da se odgovor Ministarstva očekuje krajem kolovoza, uoči raspisivanja Poziva za 2022. godinu.

Cilj kampanje "Za poštenu plaću!" jest skrenuti pozornost na udjel udruga u kulturi u ukupnoj kulturnoj proizvodnji RH te upozoriti na važnost postojanja stabilnih, održivih radnih uvjeta, zajamčenih pravnim mehanizmima.

Kampanju je pokrenuo kustoski kolektiv Blok koji radi na demokratizaciji kulture i umjetnosti te artikulaciji otpora procesima privatizacije kulture.

Iz Bloka ističu kako udruge u kulturi rade preko autorskih i studentskih ugovora, od projekta do projekta, za ispodprosječnu plaću, mizerne honorare i bez plaćenih prekovremenih, bez zdravstvenog osiguranja i bez osiguranog radnog prostora i tehnike, te nerijetko posežući u vlastiti džep da bi zaokružile financijsku konstrukciju projekta.

Napominju kako su se uslijed krize uzrokovane koronavirusom problemi dodatno pojačali, budući da su udruge u kulturi ostale isključene iz mjera pomoći, kako onih Ministarstva kulture i medija RH, namijenjenih isključivo samostalnim umjetnicima, tako i onih državnih, namijenjenih isključivo tvrtkama.

Smatraju kako resorno Ministarstvo, inzistirajući pri provođenju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi na nekim uvjetima koje udruge u kulturi zbog same svoje prirode ne mogu ispuniti, godinama izravno potiče nesigurne oblike rada, a udrugama onemogućuje stabilno funkcioniranje.

Kampanju su do ponedjeljka, 19. srpnja, podržale 122 organizacije (OCD-a, umjetničkih organizacija, sindikata, institucija) i inicijativa, osam međunarodnih organizacija te 549 osoba.

ministarstvo kulture i medija Osigurano 100 milijuna kuna za konzervatorske podloge i upravljanje kulturnom baštinom

Kampanja "Za poštenu plaću!" dio je projekta "Kultura na minimalcu - neće proći!" koji je podržan s 4,971 eurom financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.