Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OPAKA KONKURENCIJA'

Svečanim programom otvoren 64. pulski filmski festival

64. pulski filmski festival
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/8
15.07.2017.
u 23:52

Polovica filmova nastala je u nezavisnoj produkciji, a polovica putem javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra. Bez te bi sinergije hrvatska kinematografija bila bi kvantitativno i kvalitativno skromnija

Svečanim programom, tradicionalnim vatrometom te projekcijom filma "Lavina" Stanislava Tomića u subotu navečer je u pulskoj Areni otvoren Nacionalni program ovogodišnjeg 64. pulskog filmskog festivala, jedno od programski najbogatijih festivalskih izdanja u povijesti Hrvatske.

Izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je da je pulski filmski festival važan kao središnji nacionalni filmski festival za kontinuiranu promociju hrvatskoga filma, što se potvrđuje uvijek iz početka. Istaknula je kako je festival mjesto okupljanja hrvatskih filmskih djelatnika i umjetnika, odnosno mjesto gdje publika ima priliku vidjeti brojne premijere hrvatskih filmova.

"Ovogodišnja konkurencija  - 12 hrvatskih dugometražnih filmova, pet manjinskih koprodukcija i najava devet novih dugometražnih filmova za slijedeću godinu pokazuje vitalitet i vrijednost hrvatske filmske produkcije", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek dodavši kako je Hrvatska u posljednje vrijeme ostvarila iznimne uspjehe, kako na domaćim, tako i na međunarodnim festivalima, i to u prvom redu zbog ustrajnog rada i kreativnosti filmskih djelatnika.

Osigurati nastavak uspješnih trendova

Ministrica kulture smatra da u narednom razdoblju treba osigurati nastavak uspješnih trendova kroz konzistentnu politiku, kako onu kulturnu, tako i medijsku.

"U svemu najvažniju ulogu imaju veliki festivali poput Pule, ali i naša nacionalna industrija te Hrvatski audiovizualni centar koji je postao najvažnija platforma za razvoj sedme umjetnosti u Hrvatskoj", istaknula je Obuljen Koržinek i dodala kako je program poticaja koji je uveden 2011. doveo u Hrvatsku neke od najvažnijih svjetskih produkcija, uz iznimne gospodarske učinke. Najavila je da će se mandatu ove Vlade nastaviti razvijati taj sustav u suradnji s ministarstvima financija i turizma kako bi bio još konkurentniji i bolji.

Umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković ustvrdio je kako 64. Pula predstavlja dosad najveći hrvatski program s petnaest dugometražnih igranih filmova u dosadašnjoj povijesti pulskoga filmskog festivala. Izrazio je zadovoljstvo što u hrvatskom programu ima ukupno 25 filmova, od toga deset manjinskih koprodukcija i 15 hrvatskih filmova.

"Polovica filmova nastala je u nezavisnoj produkciji, a polovica putem javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra. Bez te bi sinergije hrvatska kinematografija bila bi kvantitativno i kvalitativno skromnija", uvjeren je Vidačković.

"Trudili smo se da ove godine učinimo festival bogatijim i sadržajnijim i vjerujem da smo u tome donekle i uspjeli. Pred nama je novi pulski filmski festival jer svaki je na svoj način neponovljiv organizacijskom i programskom profinjenošću", istaknula je direktorica Pula film festivala Gordana Restović dodavši kako festival iz godine u godinu postaje sve veći praznik nacionalne kulture.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije