Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filmsko-čitateljski klub

Što je bolje, knjiga ili film? Odgovor na vječno pitanje donose Booksa i Kinoteka

Film "Izgaranje"
Foto: Booksa
16.04.2020.
u 13:20

Novi projekt kluba Booksa i Kina Kinoteka je čitateljsko-filmski klub u kojem će polaznici analizirati filmove napravljene prema književnim djelima, a održavat će se na online platformi Zoom.

"Koliko ste puta zapleli u rasprave oko toga je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen? Popularno mišljenje kaže da je adaptacija rijetko tako dobra kao original na kojem se temelji, međutim nije rijetko da naiđemo na primjere u kojim nas književni i filmski tekst svaki na svoj način podjednako oduševe. Što čini dobru adaptaciju – vjernost predlošku ili sloboda interpretacije? Je li važno rekreirati priču ili je dovoljno preuzeti neki element, kao što su atmosfera, ponavljajući motiv ili prepoznatljiva situacija da bi ono što nas je osvojilo u jednom funkcioniralo i u drugom mediju?" pitaju se iz Bookse. 

To su samo neka od pitanja kojima će se baviti u novom filmsko-čitateljskom klubu koji pokreću s Kinom Kinoteka koji započinje na Noć knjige, 23. travnja u 18 sati i sastajat će se na platformi Zoom.

Prva knjiga i film koje će analizirati bit će "Paljevina koliba", kratka priča poznatog japanskog književnika Harukija Murakamija iz zbirke priča "Slon nestaje", a prema kojoj je južnokorejski redatelj Lee Chang-dong napravio film "Izgaranje". Prvo izdanje filmsko-čitateljskog kluba moderirat će voditelj filmskih programa Kinoteke Mario Kozina

Za sudjelovanje se možete prijaviti na booksa@booksa.hr do ponedjeljka 20. travnja. Broj polaznika je ograničen, pa zato svi zainteresirani uz prijavu moraju poslati kritiku jednog filma snimljenog prema književnom djelu - u Twitter formatu od samo 140 znakova. Autori 20 najboljih kritika postat će članovi filmsko-čitateljskog kluba koji će se, nadamo se, uskoro nastaviti i uživo. Polaznici će na čitanje dobiti književni predložak, a film je dostupan na nekoliko online platformi (MAXtv videoteka, Amazon Prime Video).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije