Naslovnica Kultura Film

Stan prepun stvari kao intimni portret i posveta Tomu Gotovcu

Vizualni umjetnik Ivan Faktor na premijeri filma “Le Samouraï” u kinu Tuškanac rekao je da je ovaj film prijateljska posveta Tomu Gotovcu
20. siječnja 2011. u 13:00 0 komentara 4 prikaza
gotov

– Ovo je prijateljska posveta umjetniku Tomislavu Gotovcu (1937. – 2010.) od prijatelja Vere Robić Škarice iz HFS-a, sada već pok. snimatelja Vedrana Šumanovića Šamana i mene kao scenarista i redatelja – rekao je umjetnik Ivan Faktor na premijeri filma “Le Samouraï” u kinu Tuškanac. Kao što su samuraji osamljenici i veliki borci, tako je i naslov posvećen umjetniku koji je bio veliki osamljenik koji je čvrsto slijedio svoje ideje pretvarajući ih u isto tako osamljeničko stvaralaštvo.

Tijekom godina Gotovac je u svom stanu stvorio pravi brlog najrazličitijih stvari i predmeta koji su u svom labirintu i nepreglednosti zapravo složeni prema jednom veoma urednom principu i očito, osobnom redu korisnika. Film bilježi samo osobne stvari, knjige, plakate, a u vrhunskoj art-maniri čuju se zvukovi koji ilustriraju Tomovu nazočnost. Prvo je to prilično glasno disanje i hrkanje, onda zvuk budilice, telefona, a žubor vode i pranje zubi zvučni su dio rituala jutarnje osobne higijene. Kamera nekoliko puta "hoda" od predvorja, sobe s pospremljenim krevetom, kuhinje i kupaonice i zumira brižno složene knjige, uvezene novine, bilješke, plakate, stare kalendare koje je umjetnik jendostavno ostavljao na zidovima i dodavao nove. 

Ovaj kratki film snimljen je 2008. godine. Tek jedan kadar s rukom Tomislava Gotovca odaje fizičku prisutnost i  “potpisuje” da je to dom umjetnika.

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.