Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drago mi je da je Mama mrtva

Šokantna ispovijest glumice o odrastanju s majkom iz pakla

John Angelillo/NEWSCOM
14.02.2024.
u 13:12

Memoari Jennette McCurdy, prodani u više od dva milijuna primjeraka, u hrvatskom prijevodu bit će objavljeni u izdanju Frakture

Jennette McCurdy američka je glumica koja se proslavila ulogama u Nickelodeonovoj hit-seriji "iCarly" i njezinu spin-offu "Sam & Cat". Iako smo te serije, bar oni koji su tih ranijih 2000-ih godina imali pristup Max TV-u ili sličnim televizijskim paketima, mogli pratiti i u Hrvatskoj, nikada kod nas nisu doživjele takvu suludu popularnost kakvu su imale među američkim klincima. Američka opsjednutost proizvodnjom dječjih zvijezda koje u pravilu postaju ozbiljno emocionalno oštećene odrasle osobe, na sreću, nije se prelila na nas.

Za Jennette McCurdy zato na ovim prostorima možda mnogo nas nije ni čulo, ali izlazak njezinih memoara "Drago mi je da je Mama mrtva", globalno najprodavanije knjge u 2023., u hrvatskom prijevodu u izdanju Frakture, to bi mogao promijeniti. Nisu ovo, stoga, obični celebrity memoari, oni koje čitamo jer nas privuče poznato ime i lice s naslovnice, već kompleksna, a pitka analiza načina na koji nas oni koji su nas stvorili imaju moć i razoriti.

Debra, majka Jennette McCurdy, ništa u životu nije željela više nego da njezina kći bude slavna. Ostala njezina djeca, sve redom sinovi, nisu toliko okupirali njezinu pozornost. U dobi od samo 35 godina izborila se s rakom dojke četvrtog stadija, što nikome nije propuštala kazati – ili kako bi pridobila simpatije ili samo bolje parkirališno mjesto. Sudeći po njezinim nasilnim i histeričnim ispadima, Debra je vjerojatno patila i od drugih, neliječenih psihijatrijskih dijagnoza. A patili su i oni oko nje. Otkad je Jennette imala šest godina, njezina majka emocionalno ju je ucjenjivala, psihički i fizički zlostavljala tjerajući je na beskrajne audicije, satove glume i plesa, bojenja trepavica i kose, izbjeljivanje zubi i brojenje kalorija. Debra je inzistirala i da sve do kćerine sedamnaeste godine tušira svoju kćer, ponekad i zajedno s njezinom braćom. Stalno je "pregledavala" njezine grudi i intimna područja i brijala joj noge. Uskraćujući svojoj kćeri djetinjstvo, preuzela je nevjerojatnu razinu kontrole nad svakim aspektom njezina života kako bi je oblikovala u savršenu dječju zvijezdu i kroz nju ostvarila svoje snove. Jennette McCurdy nikada nije htjela postati glumica, ali svaka njezina želja nije značila apsolutno ništa.

"Gluma mi se ne sviđa. Zbog nje se osjećam neugodno", kazala je majci jednom prilikom.
"Mamino lice izgleda kao da je upravo zagrizla limun. Iskrivi se na način koji me prestravljuje. Znam što me sad očekuje. 'Ne možeš odustati!' Zajeca. 'Ovo je bila naša prilika! Ovo je naaaaaša prilikaaaaa!' Počne lupati po volanu i slučajno zatrubi. Maskara se cijedi niz njezine obraze. Njezina me histerija plaši i zahtijeva ispravnu reakciju", prisjeća se McCurdy.

Obitelj McCurdy pripadala je fanatično strogoj mormonskoj religiji, iako su, kako piše Jennette, bili nešto poput ne toliko vjeri posvećenih, "drugorazrednih mormona". Ipak, Bog će joj se, u neobičnoj kombinaciji obiteljske i religijske traume ipak "obratiti".
"Već šest mjeseci upražnjavamo svoj plan brojenja kalorija i zbilja se može uočiti razlika. Smršavjela sam tri broja i sad nosim usku odjeću za sedmogodišnjakinje. Duh Sveti govori mi da sitan konfekcijski broj na svojim etiketama svaki dan dotaknem pet puta jer će me taj ritual, uz ograničavanje kalorija, održati mršavom. Hvala ti, Duše Sveti!", piše McCurdy o svojim ranim tinejdžerskim godinama kada ju je majka naučila brojiti kalorije kako bi izgledala što mlađe i imala prilika za više uloga, potaknuvši u njoj cjeloživotni poremećaj u prehrani pa i opsesivno-kompulzivni poremećaj koji se očitovao u porukama "Duha Svetoga".

Čak i kada joj se vratio rak, a ona je više nije mogla osobno nadzirati, majka ju je zvala desetak puta dnevno kako bi i dalje zadržala potpunu kontrolu nad njezinim životom. I kada bi se McCurdy, bar na trenutak, pokušala otrgnuti iz njezina stiska, posljedice su bile strašne.

"Draga Net, tako sam razočarana u tebe. Nekad si bila moj savršeni mali anđeo, no sad nisi nitko i ništa doli mala KURVA i POTROŠENA DROLJA", glasi početak pisma njezine majke, koje je napisala kada je Jennette na plaži s tadašnjim dečkom uhvatio objektiv paparazza.
"P. S. Pošalji novac za novi hladnjak. Naš se pokvario", glasio je pak kraj.

Debra je na koncu podlegla teškoj bolesti koja ju je proganjala gotovo cijelog života. Međutim, i u smrti ona je progonila Jennette ostavivši je da se bori s kontradiktornim osjećajima istovremene ljubavi i mržnje prema svojoj majci, poremećajem u prehrani i nemogućnošću ostvarivanja zdravih veza i odnosa. Šlag na torti bila je i spoznaja da otac s kojim je odrasla nije njezin biološki otac, još jedna od tajni u majčinu beskrajnom repertoaru. No napokon oslobođena njezina zlostavljanja, Jennette McCurdy mogla je krenuti na put prema zalječenju svojih brojnih rana. Jedna od postaja na njemu su i ovi, za nju terapeutski memoari. A iako se njihov naslov "Drago mi je da je Mama umrla" na prvu može činiti šokantnim, do kraja čitanja nećete se moći s njime ne složiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije