Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Europeana

Skrivene priče o Prvom svjetskom ratu postaju javne zahvaljujući arhivu u nastajanju

Baron Gautsch
Foto: ilustracija/Duško Marušić/PIXSELL
1/2
08.09.2014.
u 14:36

Fotografije, pisma, razglednice, dnevnike, filmove ili zvučne zapise iz osobnih ostavština stručnjaci iz kulturnih institucija profesionalno će digitalizirati, a građani svoje uspomene i dalje zadržavaju u obiteljskoj ostavštini. Projekt je nastao radi cjelovitog sagledavanja i zajedničkog razumijevanja tog važnog razdoblja iz hrvatske povijesti

Imate li na tavanu ili ispod kreveta skrivenu kutiju koja čuva dnevnike vašeg pradjeda ili prabake iz razdoblja od 1914. do 1918. godine? Njegove vojne medalje? Fotografiju uz koju je povezana još neispričana priča? Ako imate - vaše uspomene mogu postati globalno dostupne kao dio jedinstvenog europskog projekta kojim se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata. 

Ministarstvo kulture RH u suradnji s Europeanom želi prikupiti i objaviti vrijednu osobnu ostavštinu iz razdoblja od 1914. do 1918. godine. Time i naši građani i građanke mogu doprinijeti sadržaju arhiva na Europeana 1914-1918.eu kao najvažnijem izvoru originalnih materijala koji svjedoče o Prvom svjetskom ratu i koji već sadrži brojne dokumente iz institucija iz svih krajeva Europe i svijeta. Stoga organizatori pozivaju građane i građanke Hrvatske da donesu fotografije, pisma, dnevnike, filmove ili zvučne zapise na Dane prikupljanja uspomena.

Fotografije, pisma, razglednice, dnevnike, filmove ili zvučne zapise iz osobnih ostavština stručnjaci iz kulturnih institucija profesionalno će digitalizirati te će ih Europeana zatim postaviti na web stranicu Europeana 1914-1918, a građani svoje uspomene i dalje zadržavaju u obiteljskoj ostavštini. Europeana 1914-1918 prikazuje osobne priče koja možda nikada nisu bile ispričane izvan obitelji, podjednako značajne za proučavanje događaja s ratnih frontova i iz svakodnevice zaleđa. Predstavlja sve države i pojedince, bez obzira na kojoj sukobljenoj strani su bili, radi cjelovitog sagledavanja i zajedničkog razumijevanja tog važnog razdoblja iz hrvatske povijesti.

Osobne priče iz Prvog svjetskog rata koje su ostale skrivene tijekom 100 godina imaju priliku biti ispričane, postati dostupne svima i sačuvane za buduće generacije. Sudjelovanje u Europeaninom projektu još je jedna aktivnost Ministarstva kulture RH u sklopu sveobuhvatnog nacionalnog programa obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, a u suradnji s Povjerenstvom za koordinaciju obilježavanja Prvog svjetskog rata Vlade Republike Hrvatske.

Europeana je organizirala više od 150 događaja za prikupljanja uspomena u 15 država diljem Europe od 2011., a ove godine, uključujući Hrvatsku organizirat će ih još pet. Europeana 1914-1918 uključuje 400 tisuća rijetkih dokumenata digitaliziranih u deset nacionalnih knjižnica, 660 sati jedinstvenog filmskog materijala koje su digitalizirali audiovizualni arhivi i više od 100 tisuća osobnih dokumenata i memorabilija od više od 10 tisuća sudionika rata, a donijeli su ih članovi njihovih obitelji na brojna posebna događanja diljem Europe.

Za one koji nisu u mogućnosti prisustvovati danima sakupljanja uspomena više informacija o tome kako sami fotografirati, skenirati i staviti materijale na Europeanu dostupno je na Europeana 1914-1918 internetskim stranicama.

Dani prikupljanja uspomena održat će se u pet hrvatskih gradova - Zagrebu, Osijeku, Koprivnici, Rijeci i Dubrovniku, od listopada do prosinca ove godine. Detaljnije će se znati nakon 17. rujna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije