Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marriner i Mahler

Sir Neville Marriner otvara novu sezonu Zagrebačke filharmonije

sir neville marriner u zagrebu
arhiv
19.09.2011.
u 14:10

Na koncertu u petak na otvorenju nove sezone Zagrebačke filharmonije dirigira sir Neville Marriner. Legendarni engleski dirigent osnovao je Academy of St. Martin in the Fields te snimio velik broj ploča.

Zagrebačka filharmonija u petak navečer u dvorani Lisinski počinje novu 140. sezonu koncertom nazvanim "Glazba Titana" u gotovo pa rasprodanom crvenom ciklusu. Prvi je koncert izuzetan. U goste dolazi engleski dirigent sir Neville Marriner, legenda svjetske glazbe. Za prošlog boravka u Zagrebu, umjesto u Lisinskom, Marriner je morao dirigirati u Hypo centru. No sada će gospodin koji je rođen 15. travnja 1924. godine u Lincolnu nastupiti u stalnom koncertnom domu zagrebačkih filharmoničara. Na programu su Ricercare a 6 voci Johanna Sebastiana Bacha i Antona Weberna, Webernov Im Sommerwind te Prva simfonija u D-duru Gustava Mahlera.

– S ipak ograničenim iskustvom dirigenta Zagrebačke filharmonije, moram reći da su moje impresije o tom orkestru vrlo pozitivne. To je ansambl talentiranih i odličnih glazbenika koji su jako važni za glazbeni krvotok u Hrvatskoj – veli maestro Marriner uoči koncerta. Na pitanje tko je najviše utjecao na njegov glazbenički put, koji je počeo kao violinist, Marriner kratko odgovara: "Moj otac". A na pitanje je li točno da je rekorder u diskografskim snimkama kad je o klasici riječ, odgovara da vjeruje da je snimio najviše klasičnog repertoara.

– Orkestar Academy of St. Martin in the Fields osnovao sam 1959. godine zbog užitka zajedničkog muziciranja s kolegama – kaže Marriner koji i dodaje da uživa u avanturama koje mu pruža suvremena glazba, ali kada je inteligentno komponirana. No maestro starog kova koji je, primjerice, dirigirao i glazbu za popularni Formanov film “Amadeus” ima porazno mišljenje o sve popularnijem crossoveru. – To je, jednostavno rečeno, gubitak vremena – oštar je dirigent. On preferira glazbu 18. i 19. stoljeća, pa bila to operna, komorna ili simfonijska. A kako bi mlade ljude zaintrigirao za klasiku, koja kao da ima problema u komunikaciji s mladom publikom? – Treba ih osobno angažirati u klasičnim glazbenim projektima – misli dirigent koji nudi primjer Venezuele s brojnim orkestrima kao ogledni primjer za glazbeni odgoj mladih koji klasičnoj glazbi osigurava sigurnu budućnost.

Sir Neville Marriner dirigirao je u najprestižnijim svjetskim opernim kućama, a osim čuvenog londonskog orkestra, vodio je i Los Angeles Chamber Orchestra, Simfonijski orkestar Minneapolisa, ali i Simfonijski orkestar Južnonjemačkog radija iz Stuttgarta te tri godine opernu kuću u Lyonu. Prije šest godina dirigirao je na otvaranju operne kuće u Ateni, dirigirajući “Čarobnu frulu” svog omiljenog opernog skladatelja Mozarta. Nastupao je i na festivalima kao što su onaj salzburški, ali i festival u Aix-en-Provenceu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije