Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izašao iz ormara

Robin voli dečke, ali ipak ne flerta s Batmanom

13.08.2021.
u 11:03

U novom izdanju stripa "Batman: Urban legends" Batmanov pomoćnik Robin započinje romansu s muškarcem.

Nakon osamdeset godina Robin je izašao iz ormara! U najnovijem izdanju megapopularnog DC-jeva stripa Batmanov vjerni pomoćnik našao je dečka. Godinama je seksualna napetost između Batmana i Robina bila predmet internetskih rasprava, bezbrojnih memeova, ali i ozbiljnih stručnih radova, a autori stripova suptilno su se poigravali homoerotikom u odnosu dvojice superjunaka.

Novi broj stripa “Batman: Urban legends” ipak, na žalost obožavatelja, ne donosi priču o njihovoj romansi, već u igru uvodi novi lik. Robinov ljubavni interes tako je stanoviti Bernard, koji ga na samom kraju izdanja pozove na spoj. Autorica ovog povijesnog broja, Meghan Fitzmartin, kazala je kako za sada ipak ne želi staviti etiketu na Robinovu seksualnost. Naime, Tim Drake, kako se u ovoj inkarnaciji zove treći po redu Batmanov pomoćnik, ranije je bio u vezi sa superjunakinjom Spoiler, odnosno Stephanie Brown.

– Ovime sam htjela istaknuti kako je istraživanje seksualnosti poput putovanja. Timovi osjećaji za Stephanie su stvarni, ali privlači ga i Bernard. Mislim da se još uvijek traži – kazala je Fitzmartin.

No Robin nije jedini LGBT superjunak iz Batmanova svemira – Gotham City je tijekom godina postao znatno više gay friendly mjesto. Najpoznatija queer junakinja svakako je Batwoman, alias Kate Kane i predstavljena je 2006. godine kada je njena seksualna orijentacija uzburkala javnost, a reakcije su doista bile svakojake. Kane, nećakinja Batmanove majke Marthe Wayne, židovskog porijekla, ponosna lezbijka i, poput Batmana, bogata je nasljednica koja odluči svoj novac i vrijeme posvetiti borbi protiv zločina u svom rodnom Gotham Cityju. Već neko vrijeme poznato je i da su omiljene negativke Harley Quinn i Poison Ivy u vezi – čak su se i vjenčale u Las Vegasu. Catwoman u novijim je stripovima neko vrijeme imala djevojku, a otvoreno je biseksualna i Wonder Woman.

Dugo je vremena trebalo da mainstream stripovi krenu ukorak s vremenom i posvete pažnju reprezentaciji različitih seksualnih orijentacija, ali i etničkih i rasnih pripadnosti u svojim pričama. Marvel je tako navodno osamdesetih godina izričito zabranjivao gej likove u stripovima, a devedesetih su sve priče u kojima su veće uloge imali gej junaci bile označene kao “samo za odrasle”. No posljednjih je godina i Marvel hrabro krenuo koračati pravom stranom povijesti. Prvo gej stripovsko vjenčanje uprizorili su 2012. godine, kada se Northstar iz “X-mena” vjenčao za svog dugogodišnjeg partnera Kylea Jinadua. Iceman, još jedan X-man, nekoliko godina kasnije također je izašao iz ormara. A za osamdesetu godišnjicu legendarnog Kapetana Amerike, Marvel je najavio novo izdanje stripa koje će se zvati “The United States of Captain America”, u kojem će kostim omiljenog junaka odjenuti tinejdžer Aaron Fischer. Pogađate – i novi je Kapetan Amerika ponosno aut.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar B.Geserit
B.Geserit
12:08 13.08.2021.

Stripovima se, naravno, cilja na formativne godine..... znaju pederi gdje i kad triba ugurat... USA je već odavno mrtva zemlja. Dead people walking.

Avatar Bill Carson
Bill Carson
11:43 13.08.2021.

Američki mediji i proizvođači stripova, kreatori filmova, su odavno otišli u duboku "woke" rupu. Nema im spasa. Ostaje nam jedino da to pogledamo, budemo zgroženi i zakunemo se da te gluposti kod nas nikada neće proći.

ST
stefj
13:20 13.08.2021.

Eh da, zato u Americi stripovi ne doživljavaju renesansu kao u npr. Japanu ili drugdje. Ugušili su se u političkoj korektnosti, kao i filmovi... Kao i svako drugo forsiranje, niti ovo nije dobro... Čak više ne možeš pogledati niti najobičniju policijsku seriju, odmah filozofije o pravima ovih i onih, a od radnje nije ostalo niti r...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije