Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći svjetski festival dokumentaraca

Pussy Riot, Femen i Ai Weiwei na “Cannesu dokumentaraca”

Scenaiz filma “Ukraine is Not a Borthel”
Foto: Arhiva VL
21.11.2013.
u 14:00

U programu IDFA-e ove godine, nažalost, nije nijedan hrvatski film, a tek su dva regionalna i

U Amsterdamu je svečano otvorena IDFA, najveći festival dokumentarnog filma na svijetu koji svake godine predstavi stotine novih dokumentarnih filmova, od kojih mnoge kasnije gledamo na domaćim filmskim festivalima.

IDFA, koju nazivaju i Cannesom dokumentaraca, svake godine privlači oko 120.000 posjetitelja, među kojima su brojni producenti, redatelji i festivalski selektori koji na festival dolaze sklapati nove poslove.U sklopu festivala djeluje i burza dokumentarnih projekata, na koju mogu pristupiti samo akreditirani festivalski profesionalci, dok se “obični gledatelji” na blagajnama bore za ulaznice na premijere autora poput Wernera Herzoga, Victora Kossakovskog, Lucy Walker, Errola Morrisa i drugih velikana dokumentaristike, koji će ove godine na IDFA-i predstaviti svoje nove filmove.

Ove godine u programu se ističu filmovi o radikalnim feminističkim organizacijama Pussy Riot i Femen, u koje su tijekom godine bile uprte oči čitavog svijeta. Film “Pussy Versus Putin”, čiji su autori inzistirali na anonimnosti, priču mladih disidentica pripovijeda “iznutra”, prateći ih kamerom od doba kad se ni po čemu nisu razlikovale od, primjerice, studenata koji su blokirali hrvatske fakultete ili aktivista koji su noćili u Varšavskoj, bilježeći iz iznimne blizine njihov put do najpoznatijih zatvorenica današnjice. Zanimljiv prikaz današnje Rusije donosi i “Putin’s Games” koji govori o pripremama za Olimpijske igre u Sočiju 2014. godine, koje će biti zapamćene kao najskuplje u povijesti, a redatelj Aleksander Gentelev tvrdi da će ih brojni pamtiti i po “obaranju rekorda u megalomaniji i korupciji”.

Iznimno je zanimljiv i “Ai Weiwei The Fake Case” u kojem redatelj Andreas Johnsen prati poznatog kineskog konceptualnog umjetnika, performera, arhitekta i aktivista Aija Weiweija nakon izlaska iz samice u kojoj je 2011. godine proveo tri mjeseca unatoč apelima za njegovo oslobađanje koje su kineskim vlastima slali umjetnici i političari iz svih krajeva svijeta. Među atrakcijama koje koketiraju s kontroverznim političkim pitanjima puno pažnje plijeni i “Ukraine is not a Borthel”, film o obnaženom kolektivu Femen. Iako je taj dokumentarac premijerno prikazan u Veneciji, selektori IDFA-e uvrstili su ga u svoj “Best of Fests”, posebnu selekciju filmova čije su im premijere “ukrali” drugi veliki festivali .U programu IDFA-e ove godine, nažalost, nije nijedan hrvatski film, a kroz žestoku konkurenciju probila su se dva filma iz regije – “Pogrebnik” srpskog redatelja Dragana Nikolića i “Praznovanje” Dajana Javorca iz Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije