Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Otopljeni disco"

Prvi album Ki Klopa zarazni je electro-disco s inteligentnim tekstovima

JeboTon
30.05.2024.
u 10:54

Ki Klop prvi samostalni koncert održali su u punoj Močvari, a sad je došlo vrijeme za album u izdanju JeboTona

Kad smo već kod novih mladih bendova poput onih iz teksta o Supervalu, ima ih još. Jedan od njih je i Ki Klop čiji je prvi album "Otopljeni disko" u izdanju JeboTona izašao u ponedjeljak, 27. svibnja.

Opisivani kao "disco pop mutant" Ki Klop se odlično uklapaju na scenu na kojoj Buč Kesidi, IDEM i Porto Morto rasprodaju dvorane, osvajaju top-liste i daju dodatnu brzinu novoj sceni. Ki Klop nude promjenu, ali ta je promjena artikulirana, osmišljena i prilično efektna. "Danas gori Medika doći ću i ja…" dobar je prolog albuma u pjesmi "Kali Ma" i uglavljuje ih u priču Medike ili AKC Attacka, gdje su svirali puno puta i ondje promovirali prvi EP "U dućanu ćilima" prošle godine. Prvi samostalni koncert održali su u punoj Močvari, a sad je došlo vrijeme za album.

Njihov zarazni electro-disco s inteligentnim tekstovima ruši nekadašnju strukturu pisanja pjesama, premda ćete kod Ki Klopa pronaći i sličnosti s nekim domaćoj publici dragim imenima poput Chk Chk Chk u "Duh u ormaru" ili Yeasayer i Chic u "Sezona izgubljenih pasa", pa i Tom Tom Club u "Topi se disko oko nas".

Iskrzani rifovi ritmične gitare spajaju se s namjerno ravnim ritmom bubnjeva, gitarističkim solima, minimalističkim ukrasima sintesajzera i narativom vokala koji tekstovima o svakodnevnim temama života pokazuje elokventnost i dobro zapažanje detalja. Plesna podloga istaknuta je u svih 12 pjesama albuma "Otopljeni disco", ali radi se o njihovom posebnom kutu gledanja i temama pjesama koje čine razliku od electro-funka do plesnog art-popa. U "Jesi li siguran" ili završnoj "Polifem" vokal Luke Žigolića komotno bismo mogli zamijeniti za Rundekov, ali cijela koncepcija svirke i aranžmana odaje pomake nove generacije, poput sjajne, hipnotičke "Usne od sirkona". Ki Klop su Luka Žigolić (vokal, gitara), Jakov Ramničer (bas, prateći vokal) i Laura Tandarić (bubnjevi, prateći vokal), a Jakov Ramničer i Luka Žigolić autori su glazbe i tekstova svih pjesama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije