Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKO DJEŠKA

Proslavio me strip o junacima koje sam osmislio kao dječak

28.11.2017.
u 14:41

Ovaj rođeni Osječanin svojim stripovima i animiranim filmovima u koje ugrađuje brojne biografske elemente obrađuje teme etike i morala

Među sada već zaista brojnim uspješnim stripašima podrijetlom iz Hrvatske, svojim jedinstvenim stilom ističe se Marko Dješka. Taj rođeni Osječanin još kao školarac počeo je crtati stripove o Bulu i Balu, dva brata dinosaura iz svemira koji su proizašli iz igranja akcijskim figuricama s nećakinjom. Teško da je tada mogao zamisliti da će Bul i Bal dvadesetak godina poslije zabavljati čitatelje Heavy Metala, jednog od najvećih i najpoznatijih američkih časopisa posvećenih stripu i srodnim umjetnostima.

Horor o svinjokolji

Nedavno je Marko zabilježio i novi prekooceanski uspjeh: njegov studentski film “Kolinje” kupila je i prikazala El Rey Network, TV stanica kultnog redatelja Roberta Rodrigueza! Zbog toga je nedavno boravio u SAD-u, gdje je snimio videointervju koji se koristi u televizijskim najavama njegova filma. Tamo su se, kaže, pogotovo čudili činjenici da je “Kolinje” animirao potpuno sam, praktički bez novca, što je u Americi teško zamislivo.

– Priča krenula je na inicijativu mog prijatelja Borisa Prole, koji mi je skrenuo pažnju na natječaj El Rey Networka. To je relativno mlada televizija na jugu SAD-a, gdje ju uglavnom gleda meksička populacija. Doseg im je oko 40 milijuna kućanstava, a estetski se fokusiraju na horor, bizarnost i nekorektni humor u Rodriguezovu stilu. “Kolinje” im se svidjelo jer je rađeno u sličnome bizarno-jezivome tonu, a govori o tradiciji kolinja u mojoj rodnoj Slavoniji, iz perspektive jednog svinjskog lika – kaže nam Dješka, dugogodišnji vegan i aktivist za prava životinja koji je svoja uvjerenja pretočio i u taj animirani film. Njegova socijalna angažiranost i interes za teme koje bi se u dijelu populacije mogle smatrati tabuom tu ne staje: upravo priprema novi film “Matija Pleše” inspiriran životom poznanice koja je promijenila spol.

Osijek kao grad duhova

– Radi se o animiranom dokumentarcu o transrodnosti za koji sam dobio i podršku HAVC-a. Kako imam mnogo prijatelja iz LGBT populacije, zainteresirale su me njihove priče, a pogotovo me inspirirala sudbina kolegice s Akademije likovnih umjetnosti koja je napravila fenomenalan videorad o svojoj promjeni spola. Prvo sam htio raditi film baš o njoj, ali na kraju sam pronašao drugu protagonisticu iz naše okoline. Vizual će raditi Tea Jurišić, nedavno diplomirana grafička dizajnerica koju smatram jednom od najboljih mladih ilustratorica, a njen akvarel savršeno odgovara mojoj ideji filma – kaže nam Dješka.

Film će producirati Adriatic Animation, nezavisni studio čiji je Marko suosnivač zajedno sa kolegom Draškom Ivezićem i Chintis Lundgren, a koji već ima niz kvalitetnih autora i autorica, te mnogo međunarodnih nagrada.

Posljednji animirani film koji je napravio zove se “Grad duhova”, a smješten je u apokaliptično prazni Osijek. Iako tužno korespondira s današnjim stanjem u gradu, iz kojega je više mladih trenutačno u Dublinu nego u samome Osijeku, Dješki na umu nije bio komentar današnjega vremena, nego rekonstrukcija grada kako ga je zamislio na temelju očevih ratnih priča.

– Otac je cijelo vrijeme rata bio u Osijeku i mnogo mi je pričao o praznim ulicama i apsurdu odlaska na posao u gradu u kojem više praktički nije bilo nikoga osim branitelja, po kojem su u jednom trenutku doslovno hodale životinje odbjegle iz zoološkog vrta – kaže Dješka, čiji filmovi odreda osvajaju domaće i strane nagrade.

– Od autorske animacije u Hrvatskoj se ipak ne može živjeti, nužno je tu i tamo napraviti neku reklamu ili drugi komercijalni projekt. Filmove zaista radim iz ljubavi, kao i strip, medij koji me formirao i u kojem se i danas najlakše izražavam. Međutim, čini mi se da moja estetika bolje korespondira s američkim ukusom. Recimo moja fascinacija dinosaurima u Europi baš i ne prolazi, a tamo su “Bul i Bal” bili sjajno primljeni – kaže nam autor.

Trenutačno radi na stripu “Crna Željka”, koji je hommage TV seriji “Dosjei X” smješten u Slavoniju, a kao posebna zanimljivost ističe se njegov strip “Posljednji fan” u kojem se duhovito, iz fanovske pozicije, obračunao s komičarom Željkom Pervanom.

- Velika podrška u promociji tog stripa bio mi je Zlatan Zuhrić - Zuhra, dok Pervan nikad nije niti iskomentirao strip u kojemu je on sam glavni protagonist. Možda se uplašio da bih ga, kao u stripu, mogao oteti i mučiti zbog izdaje one autentične, kritički nastrojene, “Večernje škole” - smije se Dješka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije