Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RETROSPEKTIVA

Dražen Petrović otvorio je Ameriku hrvatskoj košarci, a Eddy našem stripu

23.10.2017.
u 11:17

Izložba se 26. listopada otvara u Klovićevim dvorima, a donosi opus nastao u 15 godina rada, do smrti u 30. godini života

Kao što je Dražen Petrović probio led u košarci i povukao za sobom druge u NBA, tako je Edvin Eddy Biuković probio led u stripu. Toliko je impresionirao Amerikance da su svoju nagradu za najboljeg novog strip-crtača, koja je dotad išla samo u domaće ruke, dali jednom zagrebačkom dečku.

Bio je dijete pop-kulture

Prvi strip objavio je na osamnaesti rođendan i za samo dvanaest godina od mladića koji privlači pažnju u poluamaterskim časopisima došao je do Amerike i svojim epizodama Grendel Tales i radom na “Ratovima zvijezda” izazvao divljenje svojim briljantnim kadriranjem, jednostavnim i preciznim linijama, savršenim figurama... I tko zna što bi sve postigao da ga prerana smrt, posljedica kratke i teške bolesti, 1999. u 30. godini života nije prekinula u stvaralaštvu. Ne bi li mu još jednom odali počast, u Galeriji Klovićevi dvori 26. listopada otvara se velika retrospektiva njegovih radova.

– U nepunih petnaest godina rada stvorio je impresivan opus, postigao uspjeh i ostavio nasljeđe zbog kojeg ga smijemo zvati jednim od najkvalitetnijih i najutjecajnih domaćih strip-crtača svih vremena – smatra njegov prijatelj, strip-crtač i scenarist Goran Sudžuka pa nastavlja:

– Odrastajući u bivšoj Jugoslaviji, 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća, Eddy je bio dijete pop-kulture, pasionirani konzument filmova, glazbe i stripova. Dva su žanra dominirala njegovim crtežima, znanstvenofantastični i ratni. U oba slučaja su ključna inspiracija bili filmovi – Star Wars, Blade Runner, Alien, Apocalypse Now, Full Metal Jacket i The Deer Hunter. Opsesiju crtanjem pokazivao je od najranijeg djetinjstva, a roditelji su ga u tome podržavali, stoga je mnogo radova iz toga doba sačuvano.

Fokus na devetu umjetnost

– Svijet dječaka koji je odrastao osamdesetih godina 20. stoljeća u Zagrebu, na adresi Đure Jakšića 22, pratimo kroz crteže u tušu i olovci, crno-bijele i u bojama, temperama i drugim slikarskim tehnikama na papirima, kartonima, kroz promišljene prijedloge i skice, grafička rješenja  i (bez)brojne table stripova od kojih je brojne zamišljao već ranih osamdesetih. Puno je puta spomenut njegov prerani odlazak, a ostao je do danas neobrađen opus koji je ostavio za sobom, upravo to ovom prigodom ispravljamo te ujedno najavljujemo nove značajne dionice posvećene devetoj umjetnosti u našoj galeriji – kazala je kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos. Izložba ostaje otvorena do 10. prosinca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije