Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muzejski savjetnik u miru

Preminuo Borivoj Popovčak, dugogodišnji upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora

Zagreb: Borivoj Popov?ak, ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
15.03.2022.
u 17:12

Bio je autor je mnogih izložbi, u Strossmayerovoj galeriji i izvan nje, kao i niza stručnih i znanstvenih priloga

Borivoj Popovčak, muzejski savjetnik u miru, dugogodišnji kustos i upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, preminuo je u utorak, 15. ožujka, u Zagrebu u 68. godini života, priopćio je HAZU.

Borivoj Popovčak rodio se 22. siječnja 1955. u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu 1986. diplomirao povijest umjetnosti i arheologiju. U Strossmayerovoj galeriji radio je od 1989., od 1994. kao kustos, a od 2005. do 2020. bio je njezin upravitelj. Od 1990. objavljivao je likovne kritike. U radu je bio vrlo svestran, baveći se s podjednakim žarom slikarstvom starih majstora i pripremom izložbi suvremenih umjetnika.

Bio je autor je mnogih izložbi, u Strossmayerovoj galeriji i izvan nje, kao i niza stručnih i znanstvenih priloga, među kojima se izdvajaju knjige "Markiz de Piennes: donator Strossmayerove galerije starih majstora" (2017.) i "Zlatko i Joyce Baloković: donatori Strossmayerove galerije starih majstora" (2020.). Pripremio je i rukopis "Zbirka francuskih majstora u Strossmayerovoj galeriji starih majstora", koji će biti objavljen postumno.

Bio je sudionik Domovinskog rata kao član umjetničke satnije.

VIDEO Voštana figura Putina uklonjena iz pariškog muzeja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije