Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Preminuo akademik Hrvoje Babić

Inicirao je uvođenje smjera industrijske elektronike i radio na unapređenju nastavnih planova i programa, a dao je značajan doprinos u organizaciji i realizaciji Hrvatske akademske mreže CARNet
08. lipnja 2015. u 13:06 2 komentara 499 prikaza
akademik hrvoje babić
Foto: HAZU

U nedjelju 7. lipnja u Zagrebu je u 86. godini života preminuo akademik Hrvoje Babić, istaknuti hrvatski znanstvenik na području elektronike, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Akademik Hrvoje Babić rodio se 17. rujna 1929. u Bugojnu. Osnovnu školu pohađao je u Metkoviću, a gimnaziju u Zagrebu. Diplomirao je 1955. na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu a doktorirao 1965. Od 1955. do 1974. bio je zaposlen na Elektroničkom odjelu Instituta Ruđer Bosković gdje je od 1970. bio viši znanstveni suradnik. Od 1965. do 1967. radio je na Visokoj tehničkoj školi u Stockholmu na mikrovalnim akceleratorima. U više navrata boravio je na Kalifornijskom sveučilistu Los Angeles i Santa Barbara kao istraživač i gost-profesor u području elektroničke obrade signala koja se primjenjuje u instrumentaciji, automatskoj regulaciji i komunikacijama. Na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (danas Fakultet elektronike i računarstva) održavao je predavanja u poslijediplomskoj i dodiplomskoj nastavi od 1964, a na Fakultet je prešao 1974. Za redovnog profesora izabran je 1977.

Inicirao je uvođenje smjera industrijske elektronike i radio na unapređenju nastavnih planova i programa. Razvio je znanstvenu i stručnu djelatnost u području analogne i digitalne obrade signala te digitalnih mjernih sustava, vodio je istraživačke projekte i poticao znanstveni i stručni rad mlađih suradnika. Od 1987. u sklopu Fakulteta organizirao je i vodio Laboratorij za sustave i signale koji je postigao zavidan profesionalni ugled i dao značajan doprinos u organizaciji i realizaciji Hrvatske akademske mreže CARNet.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu