Naslovnica Kultura Kazalište

Popularni operni pjevač u velikoj dramskoj ulozi

Komad Jeana Geneta u Puli režira Damir Zlata Frey. Premijera drame velikog francuskog dramatičara bit će u petak 2. ožujka u INK Gradskom kazalištu u Puli, a reprize 3., 5., 6. i 7. ožujka
26. veljače 2018. u 11:55 1 komentara 358 prikaza
Foto: ARHIVA INK PULA

U produkciji INK Gradskog kazališta Pula u petak, 2. ožujka, održat će se premijera drame “Sluškinje” Jeana Geneta.

Clive Owen na Broadwayu Tragična ljubav francuskog diplomata i Madame Butterfly koja je – muškarac

Tekst je preveo Vjenceslav Kapural, a režiju, dramaturgiju, scenografiju, kostime, koreografiju i izbor glazbe potpisuje svestrani Damir Zlatar Frey. Komad francuskoga dramatičara i političkog aktivista prošloga stoljeća, jednoga od istaknutih predstavnika avangardnog teatra, ali i teatra apsurda, vrlo je aktualan i danas.

Jer, “Sluškinje” iznimnom poetskom snagom progovaraju o najmračnijim nagonima koje u nama provociraju poznate nam (ne)društvene okolnosti gotovo zahtijevajući da im se teatarski kao redatelj suprotstavi netko čiji scenski rukopis odiše žestinom emocije, silinom stava, ali i beskompromisnom potragom za nježnom, estetski domišljenom poezijom uprizorenja.

– Ova će predstava poštovati Genetovu ideju teatralizacije koja briše granice između igre i stvarnosti, sluge i gospodara, žrtve i krvnika te ostalih dualizama imanentnih ovome tekstu, ali će pritom prokazati i osuditi društveno licemjerje koje je danas postalo ne samo prihvatljiv, već i poželjan oblik ponašanja – kaže dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

– Posebno mi je bliska Genetova poetika bijede, prognanstva, traženja vlastite biti. Pokušavao sam u predstavama rješavati probleme teatra okrutnosti, razgolićenja čovjeka koje je u Genetovim dramama prisutno. Sve je to ponekad toliko okrutno i toliko zalazi u srž problema da često postaje emotivno neprobavljivo i vizualno negledljivo. Čini mi se da je na bitnim stvarima toliko naslaga u životu i da su laži poprimile oblik istine te da se samo zbog toga isplati prihvatiti izazov i trgati tu lažnu navlaku. Želim pokazati pravo lice i ono što je ispod toga, bez obzira na to koliko to bilo okrutno. Lice istine čini mi se dragocjeno za vrijeme u kojemu živimo – objašnjava redatelj.

– Genetov dramski opus ključan je za 20. stoljeće. U njemu nalazim energiju iscjeljenja za vrijeme načeto lažnim moralom, licemjerjem i emotivnim kriminalom. Na žalost, upravo je vrijeme u kojem živimo napadnuto tim bolestima. Zato rad na ovoj predstavi doživljavam kao povratak na mjesto iscjeljenja za sebe, glumce i publiku – kaže Frey uoči pulske premijere.
U “Sluškinjama” glume Petra B. Blašković kao Solange, Radoslava Mrkšić kao Claire i Ronald Braus kao Gospođa.

– Ovo je moja prva velika dramska uloga i osjećam posebnu potrebu zahvaliti na iskazanom povjerenju za koje se nadam da ću ga opravdati – kaže operni pjevač i glumac Ronald Braus. Reprize su 3., 5., 6. i 7. ožujka.

Sluškinje ustaju ZAGREB Prosvjed za Istanbulsku konvenciju: 'Nismo sluškinje i nikada nećemo biti' Danijel Ljuboja: Nisam kandidat nijedne stranke, nego ansambla i kazališnih djelatnika Dora Delbianco Dora Delbianco: Redatelji malo mare za drame: sada su im draži autorski projekti
r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Pogledaj sve komentare
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.