Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Prosvjed za Istanbulsku konvenciju: 'Nismo sluškinje i nikada nećemo biti'

Odore sluškinja šivale su članice udruge Kamensko, a na prosvjedu su aktivistice pročitale sedam priča žena koje su preživjele nasilje te dijelove Istanbulske konvencije
10. veljače 2018. u 14:47 189 komentara 4412 prikaza
Sluškinje ustaju
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/22

Situaciju u Hrvatskoj po pitanju ženskih prava i nasilja nad ženama nije dobra, svake godine sve je veći broj ubijenih, a svakih 15 minuta u Hrvatskoj je jedna žena zlostavljana, istaknuto je u subotu na prosvjedu "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije" na zagrebačkom Cvjetnom trgu, s kojeg je od Vlade i Sabora još jedanput zatraženo da ratificiraju Istanbulsku konvenciju kao okvir za poboljšanje statusa žena i alat za efikasniju zaštitu žena i djevojčica.

Andrej Plenković u Europskom parlamentu Andrej Plenković: 'Rasprava o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj dobila je drugačiju dimenziju'

"Podaci govore da će svaka treća žena na svijetu tijekom svog života od doba djevojčice do doba žene starije dobi biti zlostavljana - bilo da se radi o partneru, obitelji, na poslu, bilo da se radi o seksualnoj ucjeni, ekonomskoj ovisnosti. Najčešće danas trpimo ono što zovemo institucionalno nasilje, a to je kada institucije ne kažnjavaju nasilnike", naglasila je jedna od organizatorica prosvjeda, izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić.

Istaknula je da je Istanbulska konvencija okvir za poboljšanje statusa žena kad je riječ o nasilju nad njima.

"Ovdje smo danas zato što želimo da se ratificira Istanbulska konvencija, da se prestane s pričama o rodnim ideologijama. Istanbulska konvencija je okvir za poboljšanje statusa žena po pitanju nasilja nad ženama. Stekli su se svi uvjeti u Hrvatskoj da se ratificira Konvencija. Želimo poručiti Vladi i Saboru da nismo sluškinje i da nikada to nećemo niti biti", kazala je Borić, dodavši da zlostavljanje žena nije privatna stvar.

Prosvjedom "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije" koji su organizirale brojne organizacije civilnog društva, aktivistice i brojni građani koji su se pridružili borbi za ratifikaciju Konvencije, obilježava se ovogodišnji globalni događaj "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama".

Ove godine za prosvjed je odabrana simbolika distopijske knjige i popularne serije "Sluškinjina priča" da bi se, kako su istaknuli organizatori, "predočio smjer u koji nas guraju ultrakonzervativne interesne grupe koje već nekoliko godina rade na ukidanju mehanizama zaštite ženskih ljudskih prava". 

Andrej Plenković u Europskom parlamentu NINO RASPUDIĆ Istanbulska muka po Andreju Plenkoviću

Prosvjed je počeo u podne, a dolazak sluškinja odjevenih u crvene plašteve i bijela pokrivala za glavu kakve nose likovi iz romana Margaret Atwood, popraćen je glasnim bubnjanjem.

Odore sluškinja šivale su članice udruge Kamensko, a na prosvjedu su aktivistice  pročitale sedam priča žena koje su preživjele nasilje te dijelove Istanbulske konvencije. Čitale su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, bivša premijerka Jadranka Kosor, novinarka Maja Sever, tv voditeljica Daniela Trbović, glumica Judita Franković, Sandra Benčić i Gordan Bosanac iz nevladinih udruga.

Komunikacijski stručnjak Milan Majerović Stilinović poručio je kako je potrebno, kao što navodi i Konvencija, osuditi sve oblike nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, prepoznajući da je ostvarenje ravnopravnosti žena i muškaraca ključni element u sprečavanju nasilja nad ženama.

"Treba prepoznati da je nasilje nad ženama manifestacija povijesno nejednakih odnosa moći između žena i muškaraca, koji su doveli do dominacije nad ženama i diskriminacije žena od strane muškaraca te do sprečavanja punog napretka žena i to treba promijeniti", naglasio je.

Mladi i sindikati prosvjedovali: 'Vrijedim više u Irskoj':

Sluškinje ustaju
1 / 9
Mladi i sindikati prosvjedovali: 'Vrijedim više u Irskoj'
Rda Borić poziva na ratifikaciju Istanbulske konvencije Istanbulska konvencija Nova ljevica poziva na hitnu ratifikaciju konvencije Borislav Ristić Ljudskopravaši žele svoje Vatikanske ugovore video-intervju Ilčić: Ni premijer ni ministrica ne nasjedaju na jeftine provokacije
oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • obrežan:

  Volio bih znati koga one to, ovlašteno, predstavljaju...

 • lauda:

  fotograf je imao težak posao da ne otkrije koliko su malobrojne ove bijednice

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  volim gledati ove sluškinje sve redom zaposlene u državnim uredima, po županijama i općinama, gradovima, javnim poduzećima, sa plaćama višim od prosjeka države. baš mi ih je jako žao, što se tolko muče... na mirovinskom ogromna većina zaposlenih su žene, ... prikaži još! a znate da ih više od pola ima neki invaliditet upisani u radnu knjižicu, i da će u prijevremenu mirovinu, naravno, lijepu. najgore se roditi ko muškarac. nemaš nikakva prava, radiš najgore poslove, a to malo što uspiješ, ti svi natovare da si na čelu neke firme samo zato jer si muško. kad otvoriš firmu, nemaš nikakvih povlastica za razliku od žena. čak ni kredit pod istim uvjetima ne možeš ostvariti. diskriminacija? pa naravno. to traje od raspada rimskog carstva. a baš su im lijepe kute, mada su fulale dan. fašnik je u utorak!!!