Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Tri sestre" u HNK Split

Političari ukrali svu pozornost na otvaranju splitske kazališne sezone

HNK Split
17.10.2022.
u 10:27

Prva ovosezonska predstava HNK Split, "Tri sestre" u režiji Nenni Delmestre održala se u petak, no o samoj predstavi se nakon premijere, nažalost, gotovo i nije govorilo

Premijerom poznatog Čehovljeva djela "Tri sestre" koje je na scenu postavila Nenni Delmestre, a dramaturgiju potpisuje Elvis Bošnjak, u HNK Split započela je sezona koju će, sudeći prema prvoj izvedbi, obilježiti politika i politička previranja, a umjetnost, kultura i njezini dosezi znatno manje.

Političari su u petak navečer, najblaže rečeno, ukrali svu pozornost predstavi i vrijednim glumcima, jer su svi u nepunom gledalištu zapazili, a poslije premijere gotovo jedino o tome zborili, kako intendant Srećko Šestan s bivšim splitskim poteštatom Androm Krstulovićem Oparom i njegovom suprugom sjedi u središnjoj teatarskoj loži, dok se aktualni gradonačelnik Ivica Puljak s dogradonačelnikom Bojanom Ivoševićem smjestio u zadnji red partera. Kažu da je odbio ložu kako bi pokazao da je "čovjek iz naroda". Na prigodnom domjenku u obnovljenoj Kazališnoj kavani sjedilo se u taborima, svatko je ispod trepavica pogledavao susjedni tabor. O predstavi se gotovo i nije govorilo, novinari su doslovce lovili izjave. Šteta, jer autorski tim na čelu s redateljicom Nenni Delmestre potrudio se donijeti splitskoj publici Čehova u dramskoj predstavi koja se može ocijeniti vrlo korektnom, klasičnom, građanskom. Zamjerka je duljina trajanja, više od dva i pol sata s pauzom. Previše.

Predstavu je prvenstveno iznio dramski ansambl teatra, profesionalan, talentiran, predan svom pozivu. Tri sestre, Mašu, Olju i Irinu, tumače mlade splitske glumice Katarina Romac, Monika Vuco-Carev i Ana Marija Veselčić, a dojmljivo i uvjerljivo svoje uloge odigrali su i Goran Marković, Sara Ivelić, Mijo Jurišić, Elvis Bošnjak, Donat Zeko, Zdravko Vukelić i ostali u ansamblu. Zeko i Vukelić pokazali su i vještinu sviranja klavira i harmonike, a zanimljiva glazba uvelike je pridonijela gledljivosti predstave. No, najbolja od svega je scenografija koju je osmislila Lina Vengoechea s fantastičnim prizorima drveća i šume u svim godišnjim dobima, a sjajni su i svjetlosni efekti oblikovatelja svjetla Branimira Bokana.

"Tri sestre" svakako treba gledati bez obzira na politiku. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije