Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moderna galerija

Pogledajte virtualnu izložbu Vatroslava Kuliša

Foto: Moderna galerija
01.04.2020.
u 22:02

Izložba Vatroslava Kuliša, koja se trebala otvoriti ovih dana u Modernoj galeriji u Zagrebu, može se razgledati na web stranici i društvenim mrežama tog reprezentativnog izložbenog prostora, odonosno oni njezini dijelovi koji su bili postavljeni prije nedavnog potresa.

"Kada se planirala retrospektiva Vatroslava Kuliša u Modernoj galeriji nitko nije mogao ni zamisliti da će se svijet suočavati s COVIDOM-19, jednom od najvećih pandemija u modernoj povijesti, a niti da će Zagreb pogoditi najjači potres u posljednjih 140 godina", kažu iz Moderne galerije.

Kako bi ljubitelji umjetnosti ipak mogli uživati u Kuliševom stvaralaštvu, na web stranici, Facebooku i Instagramu predstavljaju dijelove izložbe, koje su uspjeli postaviti prije potresa.

Umjetnik je za prezentaciju u Modernoj galeriji, zajedno s autorom izložbe, istaknutim povjesničarom umjetnosti, Milanom Bešlicem, odabrao više od stotinu slika velikog i malog formata iz svog bogatog opusa, nastalih od 1974. do danas.

Po Bešlićevim riječima, u razdoblju dužem od četiri desetljeća umjetnik je gradio vlastiti likovni jezik čije smo mijene čitali u brojnim ciklusima, lucidnim preobrazbama geste, širokim i kružnim zamasima, vrtložnim, spiralnim krivuljama i vitičastim crtama; u prskavim kapljicama, točkastim mrljama, okomitim cijeđenjem boje i njezinim prolijevanjem i prelijevanjem preko ruba slike u beskraj prostora, odnosno, u prostore "intimnog i ljudskog“ u njegovom biću i njegovom slikarstvu.

"Brojnost znakova i široki raspon inovacija u jeziku govori o dinamici njegovih mijena, o kontinuiranom istraživanju njegove likovne izražajnosti i smionom napinjanju samog slikarskog postupka te, nadasve, o čvrsto građenoj likovnoj strukturi u kojoj je precizno usustavljen Kulišev jezik bojom i vjetrom geste", ustvrdio je u predgovoru katalogu izložbe.

Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije, napomenuo je kako izložba, crpeći iz fundusa domaćih institucija, privatnih i korporativnih zbirki, umjetnikovog arhiva i atelijera, uz slike iz svih umjetnikovih ključnih ciklusa, predstavlja i njegove publici manje poznate otklone prema mediju umjetničke instalacije i asamblaža ili eksperimente.

"Naposljetku i budući umjetnik nikad nije otok, već je njegova pozicija uvijek sjecište, kroz afirmaciji i/ili kroz otklon pregled Kuliševog stvaralaštva podsjeća nas na sve fenomene vizualne umjetnosti koji su obilježili našu epohu. Nostalgija nikad nije imala intenzivnije boje", ocijenio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije