Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predah od adventa

Pobjegnite od blagdanske vreve i uđite u Zorku, 'stanicu za odmor od odmora'

Foto: Promo
1/2
29.11.2019.
u 13:36

Instalacija 'Zorka: stanica za odmor od odmora' u Galeriji Miroslava Kraljevića nudi predah od blagdanske vreve. 'Zorka' prikazuje zagrebačke panorame koje građani i turisti zbog adventa neće moći vidjeti

'Zorka: stanica za odmor od odmora' je izložbena instalacija koja će u Galeriji Miroslava Kraljevića od 30. studenog biti utočište od gradske blagdanske vreve i predah od užurbanog sadržaja. Arhitekti Dafne Berc i Dino Belamarić projektom analiziraju društveno-prostorno otuđenje koje nastaje odbacivanjem funkcija vanjskih javnih prostora u užem centru Zagreba i instaliranjem potrošačkog sadržaja u svrhu turizma. 'Zorkom: stanicom za odmor od odmora' želi se pokazati ono što turisti, kao i građani Zagreba, zbog prenatrpanog sadržaja u vrijeme adventa ne mogu vidjeti.

Instalacija 'Zorka' bavi se potezom od autobusnog okretišta iza Importanne centra, pothodnikom preko Tomislavca, Strossmayerovog trga i Zrinjevca sve do Trga bana Jelačića. Riječ je o potezu čiji je veliki segment prenapučen adventskim programom. Promatrani potez je gradski pleksus koji je ključan za neprekidno odvijanje svakodnevnih gradskih aktivnosti. On je i serija funkcionalnih gradskih praznina koje su nužne za održavanje javnih komunikacijskih tokova grada Zagreba.

Karakteristični dijelovi gradskog pleksusa prenijet će se u zlatnu 'Zorku', audiovizualnu prostornu instalaciju od 30. studenog do 28. prosinca. Karakteristična zagrebačka panorama bit će oguljena od turističkog adventskog sadržaja i postat će stanica za odmor od odmora. 

Autori projekta su arhitekti Dafne Berc i Dino Belamarić. Kustosice su Ana Kovačić i Lea Vene. Kameru, video i montažu potpisuju Karla Jurić i Ive Trojanović, a zvuk i glazbu Konrad Mulvaj. Ena Jurov je autorica ilustracija i grafička dizajnerica, dok je vizualizaciju radila Ana Kunst. Mobilijar potpisuju Mr and Mrs Asparagus, a postav Jasna Čagalj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije