Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival glumca

Po dvije nagrade za \'Mrzim istinu\' i \'Nosi nas rijeka\'

'glumca2_nnn_kul_210512'
Foto: ''
1/3
21.05.2012.
u 13:39

Selektor Žarko Potočnjak u program je uvrstio i dvije netipične predstave u režiji Matije Ferlina i (na kraju nagrađenog) Olivera Frljića

Opuštenim slavljem kraj Lovačkog doma Kunjevci blizu Vinkovaca zatvoreni su 19. Dani glumca, koji se tradicionalno održavaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U deset festivalskih dana, od 12. do 21. svibnja, odigrano je ukupno 19 predstava koje je za ovogodišnji program odabrao selektor Žarko Potočnjak.

Većina predstava održana je u Vinkovcima, koji su bili domaćin festivala, a dio predstava igrao se i u Hrvatskom domu Vukovar te vrlo dobro posjećenoj dvorani \"Mladost\" u Županji.

Izborom su dominirale pristupačne, često satirične dramske predstave, a našlo se i onih koje estetikom iskaču iz stereotipa ove manifestacije – prije svega \"Samice\" redatelja Matije Ferlina u produkciji INK iz Pule te \"Mrzim istinu\" Olivera Frljića u produkciji zagrebačkog &TD-a.

Gomilanje nagrada

Frljićeva hit predstava, koja je već osvojila Marula te dvije Nagrade hrvatskog glumišta, istaknula se i na dodjeli u Vinkovcima, gdje su joj pripale nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini te nagrada Fabijan Šovagović za najboljeg glumca Rakanu Rushaidatu, ujedno nagrađenog i za ulogu u predstavi \"Ja, tata!\" Teatra Exit Bjarnija Haukura Thorssona u režiji Borisa Kovačevića i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

Drugi je važan dobitnik predstava \"Nosi nas rijeka\" Elvisa Bošnjaka u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji kazališta Gavella iz Zagreba, a Gavellina glumica Anja Šovagović Despot osvojila je nagradu Fabijan Šovagović za najbolju glumicu, dok je Joško Ševa dobio posebno priznanje festivala za \"iznimno vrijedno i hrabro uskakanje u ulogu Mladena\" u istoj predstavi.

Glumačku nagradu podijelile su i Marija Sekelez za ulogu Helene i Natalija Đorđević za ulogu Lane u predstavi \"Diva\" Marijane Nola u režiji Želimira Mesarića i produkciji Žar ptice.

Nerazdvojni laureati

Nagrada Fabijan Šovagović za najboljeg glumca ravnopravno je pripala i tako nerazdvojnima Renéu Bitorajcu i Tariku Filipoviću za uloge u autorskoj predstavi \"Spektakluk\" u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, koju je slavonska publika iznimno dobro prihvatila.

Nagrada za najbolju izvedbu za djecu pripala je ansamblu predstave \"Mala djeca, veliki ljudi\" dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba, a nagrada za glumicu do 28 godina Lani Heleni Hulenić za ulogu u predstavi Picasso Jeffreyja Hatchera u režiji Nenni Delmestre Kazališta Playdrama iz Splita.

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:01 21.05.2012.

Evo ima već par dana nagrade frcaju na sve strane...al na selu a izvan sela jedna velika nula...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije